Ministarstvo finansija je zaduženo da, osim korekcija u samom dokumentu Budžeta, pripremi prijedlog Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu i dostavi ga Vladi TK na razmatranje i utvrđivanje po hitnoj proceduri.

- Naime, obzirom da zbog vremenske ograničenosti nije moguće provesti sve aktivnosti i prije kraja kalendarske godine donijeti budžet TK za narednu godinu, utvrđivanjem dokumenata u formi prijedloga, odnosno skraćivanjem procedure omogućit će se da Tuzlanski kanton u 2021. godinu uđe sa donesenim budžetom i Zakonom o izvršenju budžeta, čime bi se izbjeglo donošenje odluke o privremenom finansiranju, a time i eventualne posljedice koje se odnose na normalno obavljanje funkcija TK - kaže se u pojašnjenju Vlade TK.

Inače, Vlada TK koja je odlučila da se iz skupštinske procedure povuče Nacrt Budžeta, sutra bi mogla biti smijenjena na hitnoj sjednici po zahtjevu 18 zastupnika.

Šta će se dalje događati s prijedlogom budžeta, ukoliko ne bude Vlade TK, u ovom trenutku je nepoznanica, kao i to ko će dići ruke za eventualno usvajanje.

Privremeno finansiranje je veoma loša opcija, jer su budžetski korisnici u TK od aprila ove godine dobili povećanje plaća. Ukoliko dođe do privremenog finansiranja, na osnovu prva tri mjeseca ove godine, njihove će plaće u prva tri mjeseca 2021. godine biti smanjene.