open-navfaktor-logo
search
Donesena odluka
Neizvjesnost pred smjenu Vlade TK: Nacrt Budžeta TK bit će povučen iz procedure, šta će biti s plaćama
Vlada Tuzlanskog kantona danas je ovlastila premijera TK Denijala Tulumovića da, u ime Vlade povuče iz skupštinske procedure Nacrt Budžeta TK i Nacrt Zakona o izvršenju Budžeta TK za 2021. godinu, potvrđeno je iz Vlade.
15.12.2020. u 14:43
get url
text
Detalj sa sjednice Vlade TK
Detalj sa sjednice Vlade TK

Ministarstvo finansija je zaduženo da, osim korekcija u samom dokumentu Budžeta, pripremi prijedlog Budžeta Tuzlanskog kantona za 2021. godinu i dostavi ga Vladi TK na razmatranje i utvrđivanje po hitnoj proceduri.

- Naime, obzirom da zbog vremenske ograničenosti nije moguće provesti sve aktivnosti i prije kraja kalendarske godine donijeti budžet TK za narednu godinu, utvrđivanjem dokumenata u formi prijedloga, odnosno skraćivanjem procedure omogućit će se da Tuzlanski kanton u 2021. godinu uđe sa donesenim budžetom i Zakonom o izvršenju budžeta, čime bi se izbjeglo donošenje odluke o privremenom finansiranju, a time i eventualne posljedice koje se odnose na normalno obavljanje funkcija TK - kaže se u pojašnjenju Vlade TK.

Inače, Vlada TK koja je odlučila da se iz skupštinske procedure povuče Nacrt Budžeta, sutra bi mogla biti smijenjena na hitnoj sjednici po zahtjevu 18 zastupnika.

Šta će se dalje događati s prijedlogom budžeta, ukoliko ne bude Vlade TK, u ovom trenutku je nepoznanica, kao i to ko će dići ruke za eventualno usvajanje.

Privremeno finansiranje je veoma loša opcija, jer su budžetski korisnici u TK od aprila ove godine dobili povećanje plaća. Ukoliko dođe do privremenog finansiranja, na osnovu prva tri mjeseca ove godine, njihove će plaće u prva tri mjeseca 2021. godine biti smanjene.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.