Redžo Mehić, predsjednik Saveza udruženja penzionera FBiH je za Faktor potvrdio da nema redovnog usklađivanja penzija 15. aprila.

- Rekli su da nas razumiju, da će raditi na tome da nam pomognu kada se steknu uvjeti za usklađivanje penzija, a ne zna se kada će se stvoriti i da ćemo pregovarati u maju. Sjedili smo, bili su prisutni iz Ministarstva finansija FBiH, socijalne politike, oni tvrde da je trenutno težište na zdravstvenoj zaštiti, na nabavci vakcina, privredi, nezaposlenima. Sve je to opravdano. Zapravo, rečeno nam je da su i naši zahtjevi opravdani, ali da nema mogućnosti za usklađivanje 15. aprila. Zakon o PIO-u je na njihovoj strani, rekao je rast BDP-a i troškova života. Tačno je da su troškovi života enormno porasli i po tom osnovu nastavljamo daljnju priču - govori nam Mehić i dodaje:

- Jedan od naših predstavnika pitao ih je šta je sa smanjenjem plaća u javnom sektoru, hoće li isplatiti državnim službenicima topli obrok i troškove prijevoza i kada su radili od kuće. Dakle realni sektor i penzioneri su na prosjačkom štapu. Čim se pipne neka njihova privilegija, kaže se ne diraj. Mogu samo da kažem, teško onim penzionerima kojima nema ko da pomogne, a uglavnom najveći broj djece penzionera ne radi. Ipak, ostajem optimista, jer ni prošle godine nije bilo redovnog usklađivanja penzija 15. aprila, pa je nekoliko mjeseci kasnije uslijedilo usklađivanje.

Predstavnici Vlade FBiH na današnjem sastanku su istakli da su penzioneri, njih 428 hiljada u Federaciji, prioritetna kategorija u Budžetu, te da je očuvanje stabilnosti penzionog sistema i nastavak redovnosti isplate penzija jedan od glavnih zadataka Vlade i u vrijeme pandemije.

 - Upravo uvažavajući ovaj odnos, kao i cjelokupnu situaciju izazvanu pandemijom, te probleme s kojima se penzioneri susreću, zaključeno je da su svi učesnici današnjeg sastanka opredjeljeni da zajedno rade na iznalaženju mogućnosti za poboljšanje statusa penzionera, čime će sačuvati dignitet ove populacije. Također, sagovornici su saglasni da su zahtjevi penzionera opravdani, te da će se odmah po stvaranju prvih uslova, pokrenuti i konkretne aktivnosti na poboljšanju njihovog položaja -stoji u saopćenju Ureda za informiranje Vlade FBiH.