Prema najnovijim podacima Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH, od kardiovaskularnih bolesti na području ovog entiteta umrlo je 11.313 osoba, što u postotcima iznosi 53,12.

Analiza po spolu pokazuje da su kardiovaskularne bolesti u našoj zemlji uzrok smrti 5.257 muškaraca (46,47 poso) i 6.056 žena (53,53 posto).

Uobičajeni simptomi, kao što su bol ili pritisak u prsnom košu većini su dobro poznati. Ali postoje i oni manje očiti znakovi od kojih se neki javljaju danima prije srčanog udara, a koje mnogi zanemaruju.

Primijetite li bilo koji od sljedećih simptoma, odmah otiđite ljekaru:

Umor

Ovo je jedan od najčešćih simptoma koje ljekarima prijavljuju pacijenti sa srčanim infarktom opisujući ga, a opći umor i nemogućnost obavljanja svakodnevnih, čak i onih najjednostavnijih zadataka.

Nemojte se ustručavati tražiti od ljekara da vam uradi EKG. Tokom srčanog udara protok krvi u srce je smanjen što mišićima stvara dodatni napor i uzorkuje osjećaj iscrpljenosti. Ponekad, ako pacijent dođe u ambulantu sa sličnim simptomom, ljekar neće odmah naručiti EKG, ali ukoliko vam se čini da ne postoji neki drugi razlog da biste osjećali umor i iscrpljenost, ova jednostavna pretraga može otkriti srčani udar i spasiti vam život - napominju stručnjaci.

Bol u leđima, rukama ili prsima

Znakovita bol ili u leđima, prsima ili obje ruke često je tihi znak srčanog udara.
Kada zbog blokirane arterije ćelije srčanog mišića počnu gubiti kisik tokom srčanog udara, one počinju slati signale boli kroz živčani sistem. Zbog blizine živčanih završetaka vaš mozak može pogrešno protumačiti da ovi signali dolaze iz ruke (ili čeljusti, ramena, lakta, vrata ili gornjeg dijela leđa). Budući da bol često nije praćena tipičnim osjećajem težine u predjelu prsnog koša, povezanim sa srčanim udarima, ljudi je često zanemaruju. Ako je simptom nešto novo, to je zabrinjavajuće i trebali biste posjetiti ljekara, napominju stručnjaci.

Kratak dah

Ako vam stepenice koje vode do stana ili radnog mjesta obično nisu problem, ali odjednom se osjećate kako jedva „hvatate“ zrak, to bi moglo biti znak srčanog udara.
Kod žena ovaj simptom naročito je izražen i često nakon što su doživjele srčani udar svjedoče da su im hodanje uz stepenice ili nošenje namirnica odjednom počeli predstavljati problem. Također, osjećate li da ste bez daha odmah nakon buđenja, to može biti znak da nešto nije u redu. Srce igra ključnu ulogu u dovođenju kisika u sve dijelove tijela te odvođenju ugljendioksida iz tkiva, tako da otežani protok krvi prema srcu može utjecati na disanje, upozoravaju stručnjaci.

Žgaravica i podrigivanje

Ukoliko vam neka hrana uobičajeno izaziva osjećaj žgaravice i tjera vas na pojačano podrigivanje, vjerovatno nije u pitanju ništa što se ne može riješiti izbjegavanjem određenih namirnica. Ako nikad prije niste imali sličnih problema, nazovite ljekara jer to može biti znak srčanog udara. Naime, bol u grudima nalik na žgaravicu, uzrokovana je nedostatkom dotoka krvi u srce, što se događa tokom srčanog udara, upozoravaju ljekari.

Nelagoda u trbušnoj šupljini

Simptomi srčanog udara ponekad mogu oponašati želučane probleme kao što su mučnina, povraćanje ili opća uznemirenost gastrointestinalnog trakta - naročito kod žena.
Ako se ne osjećate dobro, nazovite ljekara. Možda je u pitanju ljuta večera koju ste pojeli, ali može biti i srčani udar. Pravovremena reakcija može spasiti život, napominju ljekari.

Nelagoda u području grla, vrata ili čeljusti

Neobjašnjiv osjećaj nelagode u vratu ili čeljusti, ili stezanje grla koje nikada prije niste osjetili, može ukazivati na srčani udar i trebali biste odmah kontaktirati ljekara.
Naročito je važno za osobe sa dijabetesom da obrate pažnju na suptilne promjene poput ove jer je zbog njihovog primarnog zdravstvenog stanja manje vjerovatno da će osjetiti tipične simptome poput boli u prsima.

Imate dojam da nešto nije uredu

Pacijenti sa srčanim udarom svojim ljekarima često prijavljuju da ih muči osjećaj propasti – kao da ništa oko njih nije kako bi trebalo biti. Osluškujte taj glas.
Ako vas obuzme loš osjećaj s kojim se niste do sada susreli, uvijek je bolje biti oprezan i nazvati ljekara.