open-navfaktor-logo
search
Skupština KS
Nenadić: Ako se ne imenuje ministar zdravstva, morat ću donijeti odluku o vršiocu dužnosti
Mario Nenadić, premijer Kantona Sarajevo, na današnjoj sjednici Skupštine KS, kazao je da, ukiliko se ne donesa odluka o imenovanju ministara zdravstva, morat će poduzeti mjere kako bi Ministarstvo zdravstva KS funkcionisalo u ovako teškom vremenu.
20.08.2020. u 13:53
get url
text
Mario Nenadić

- Bez obzira na činjenicu da imamo dva ministra u ostavci, ministar zdravstva prof. Rusmir Mesihović je na bolovanju. S druge strane, ministrica za rad, socijalnu politiku i izbjeglice Jasna Agić podnijela je ostavku iz zdravstvenih razloga, ali ona radi i funkcioniše u ministarstvu redovno tokom čitavog ovog perioda - rekao je Nenadić.

Dodao je da je Vlada KS od formiranja i stupanja na dužnost 3. marta ove godine imala čak 81 sjednicu, te je tom prilikom razmatrano 2.050 tačaka. Premijer je naglasio kako je sve odluke do sada Vlada donijela jednoglasno, da redovno radi zasjeda, a "činjenica da se prate vanredne okolnosti dokazuje se i time da je značajan broj više vanrednih nego redovnih sjednica Vlade".

- Sigurno da imamo veliki problem zbog nepostojanja, odnosno nefunkcionisanja ministra zdravstva i to nam trenutno stvara najveće probleme u radu Vlade. Ja sam očekivao da ćemo danas imati imenovanje. Ukoliko se to ne desi, ja ću već od sutra ili prekosutra morati donijeti odluku o privremenom imenovanju vršioca dužnosti, odnosno poduzeti i druge mjere kako bismo nadoknadili taj nedostatak funkcionalnog djelovanja ministra zdravstva u ovako teškom vremenu - istakao je Nenadić.

Hitna sjednica Skupštine KS na kojoj su trebali biti razriješeni ministri u Vladi KS, ministar zdravstva Rusmir Mesihović i ministrica za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice KS Jasna Agić je prekinuta.

To je zatražio zastupnik Saveza za bolju budućnost Zvonko Marić koji je kao razlog naveo "neslaganje u procedurama", nakon što su zastupnici Stranke demokratske akcije Mahir Dević i Naroda i Pravde Elmedin Konaković više o sat vremena raspravljali o ulozi Komisije za izbor, imenovanje i administrativna pitanja te skupštine.    

Zastupnici su trebali glasati i o Prijedlogu odluke o potvrđivanju imenovanja novih ministrica u Vladi KS, i to Anelu Mešić za ministricu za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice te Draženku Malićbegović za ministricu zdravstva, ali je Marić naveo da svi zastupnici nisu ni dobili ekspoze predloženih ministrica.

U toku je redovna sjednica Skupštine na kojoj će zastupnici razmatrati Informaciju Ministarstva zdravstva, Kriznog štaba i Civilne zaštite o poduzetim mjerama i s prijedlogom mjera za suzbijanje širenja pandemije koronavirusa.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.