U okviru jačanja sistema javnog zdravstva u Kantonu Sarajevo u trenutnim okolnostima jačanja epidemije koronavirusa u Federaciji BiH, na sastanku je donešena odluka da će Kanton Sarajevo, kada je riječ o dodatnim kapacitetima izolatorija, djelovati u dva pravca. Prvi dio aktivnosti bazirat će se na pripremi privremenog izolatorija koji se može osigurati u roku od 24 sata.

- Za potrebe uspostave privremenog izolatorija iskoristit će se neka od ustanova koja je u vlasništvu KS. Takve potencijalne ustanove su studentski domovi, Centar Skenderija, Olimpijska dvorana Zetra ili neki drugi odgovarajući prostor nad kojim KS ima vlasništvo - poručio je premijer Nenadić.

VEZANI TEKST - Situacija alarmantna, Gavrankapetanović najavio: U Sarajevu će se otvoriti ad hoc izolatorij

Istakao je da je drugi dio pokrenutih aktivnosti usmjeren na uspostavu novog izolatorija u krugu Opće bolnice "Prim. dr. Abdulah Nakaš" sa očekivanim završetkom najkasnije do 1. oktobra 2020. godine. U ovu svrhu bit će iskorištene prostorije bivše garnizonske ambulante iz koje su iseljena tri instituta, te je ovaj prostor odlukom Vlade Federacije BiH prije mjesec dana dodijeljen Zavodu za javno zdravstvo KS.

Na taj način, kako je predočio premijer Nenadić, bit će uspostavljen novi izolatorij sa približno 100 raspoloživih smještajnih kapaciteta, navodi se u saopćenju Vlade KS.

Za potrebe novog izolatorija već su osigurana sredstva, a kako bi se ubrzao čitav proces i javne nabavke, te privukli međunarodni i drugi donatori dogovoreno je da se on radi u saradnji sa UNDP-jem.

Paralelno sa obnovom objekta, zdravstvena struka će raditi na definiranju potrebne medicinske opreme za novi izolatorij zašto će, kako su poručili iz UNDP-ja, sa njihove strane biti osigurano i do 50 posto potrebnih sredstava.