open-navfaktor-logo
search
Kantonalni premijer
Nenadić: Samo u posljednja 24 sata 66 osoba ostalo bez posla, za 15 dana 608
Premijer Kantona Sarajevo Mario Nenadić govorio je na današnjoj press konferenciji u Sarajevu o poduzetim mjerama u borbi protiv koronavirusa, te poduzetim ekonomskim i drugim mjerama.
01.04.2020. u 15:25
get url
text

- Na Službi za zapošljavanje KS od 18. marta novih je 608 prijavljenih osoba, koji su novoprijavljeni kao posljedica krize izavane pandemijom koronavirusa, a u samo posljednja 24 sata 66 ih je ostalo bez posla. Svaki dan smo jako angažirani na pitanjima ekonomskih mjera sa ciljem zaštite radnih mjesta i očuvanja privrede. Imamo razgovore sa Koordinacionim tijelom za privredu, jučer smo razgovarali sa sindikatima, danas sa načelnicima općina i gradonačelnikom. Ovdje neće biti moguće uraditi univerzalnu pravdu, ali cilj je sačuvati što veći broj radnih mjesta. Od paketa mjera Federacije zavisi šta ćemo mi poduzeti. Prema najavama federalnog premijera Fadila Novalića, do kraja ove sedmice bit će utvrđen paket mjera na nivou FBiH, onda ćemo vidjeti šta može uraditi Kanton u saradnji sa općinama – kazao je Nenadić.

Kazao je da je razgovarao sa američkim ambasadorom Ericom Nelsonom, koji mu je kazao da ono što on vidi na terenu, da se američkoj administraciji sviđa saradnja između različitih nivoa vlasti i da to vraća povjerenje u institucije države BiH.

- SAD je uz nas snažno i najavili su značajnu pomoć i bit će upućivana tamo gdje je najpotrebnija - istakao je Nenadić.

Kantonalni premijer se zahvalio građanima KS što poštuju mjeru samoizolacije.

- Broj onih koji ne poštuju se smanjuje, i očigledno je da svi zajedno shvatamo ozbiljnost situacije - naglasio je on kazavši da je u toku protekla 24 sata 80 osoba prekršilo mjere samoizolacije i kretanje u toku policijskog sata, te da moli građane za strpljenje i poštivanje mjera i naredbi u naredne dvije-tri sedmice.

- Nadam se da se neće desiti jako loš scenarij. Poštivanjem mjera i naredbi ćemo svi skupa doprinijeti da se ova kriza što prije riješi - poručio je Nenadić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.