open-navfaktor-logo
search
Usvojena u Parlamentu
(Ne)provodiva Arnautova inicijativa: SNSD brani vojvode, hoće li Naša stranka i NiP mijenjati nazive ulica u Sarajevu?
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine na posljednjoj je sjednici usvojio inicijativu zastupnika Damira Arnauta, kojom se traži od nadležnih institucija entiteta, kantona i općina u svim dijelovima BiH da ulice, trgove, parkove, škole i druge javne površine i ustanove, koje trenutno nose nazive po pripadnicima ili saradnicima nacističkih ili fašističkih snaga iz Drugog svjetskog rata, zamijene imenima osoba koje je Yad Vashem centar priznao kao Pravednike među narodima.
15.01.2021. u 21:31
get url
text

- U svim dijelovima BiH danas postoje ulice, trgovi, parkovi, škole i druge javne površine koje nose nazive po osobama koje su tokom Drugog svjetskog rata djelovale na strani, sarađivale, ili na drugi način bile povezane sa okupacijskim nacističkim ili fašističkim snagama, odnosno koje su javno podržavale ili opravdavale te snage – navodi se u obrazloženju inicijative, te se navode konkretna imena osoba za koje je Arnaut procijenio da odgovaraju ranijem opisu.

Samo su zastupnici HDZ-a BiH bili protiv ove inicijative, šest ih je bilo suzdržano, dok su ostali prisutni zastupnici, njih 24, glasali za njeno usvajanje. Za usvajanje inicijative su glasali i zastupnici SNSD-a, osim Snježane Novaković-Bursać, koja je bila suzdržana.

- Mi smo se na Klubu dogovorili da u suštini podržimo inicijativu, bilo sudržanim glasanjem ili za, nastojeći da osiguramo entitetsku većinu. Imajući na umu da zaista mnoge ulice u BiH nose neprikladne nazive, u smislu da nose nazive osvjedočenih i potvrđenih saradnika ili učesnika ustaškog režima, mi smo imali otvoren razgovor na Klubu i dogovorili smo se da glasa kako ko želi. Ja sam bila suzdržana jer je to isključiva nadležnost lokalnih zajednica – izjavila je Novaković-Bursać.

Ova inicijativa se, ocijenila je zastupnica SNSD-a, ne može nikako implementirati u praksi jer, kako je kazala, ona nema nikakvu pravnu snagu. Na pitanje da li će SNSD preporučiti svojim kadrovima na čelu lokalnih zajednica, a u skladu sa izjašnjavanjem o ovoj inicijativi, da izmijene sporne nazive ulica, Novaković-Bursać je kazala da nije historičar, te da bi se lokalne zajednice trebale konsultirati sa historičarima kako bi se utvrdilo ko je bio na kojoj strani i kakva je bila uloga ličnosti po kojima su nazvane ulice.

- Definitivno evo da kažem da u Banjoj Luci, iz koje ja dolazim, nemate slučaj nijedan, koliko je meni poznato, da je neki pripadnik ustaškog režima i nacističkog pokreta dobio naziv ulice – izjavila je Novaković-Busrać.

Ono što u Banjoj Luci ima, kao i u ostalim lokalnim zajednicama u entitetu RS, su ulice koje nose nazive pripadnika četničkog pokreta, poput Draže Mihailovića.

- Ali četnički pokret ima historijsku kvalifikaciju koja je u jednom trenutku čak doprinijela tome da je Draža Mihailović odlikovan od američkog predsjednika neposredno nakon Drugog svjetskog rata, a ne možete da poreknete da je SAD jedna od prethodnika tog pobjedničkog pokreta – izjavila je SNSD-ova zastupnica.

Zamjerila je Novaković-Bursać Sarajevu što nema ulicu nazvanu po predjedniku ZAVNOBiH-a Vojislavu Đedi Kecmanoviću, istaknuvši da ta ulica postoji u Banjoj Luci, u neposrednoj blizini ulice nazvane po četničkom vojvodi Radetu Radiću.

Ovakva interpretacija historijskih događaja i ličnosti, te činjenica da usvojena inicijativa nema pravnu snagu i nije obavezujuća za lokalne zajednice, ukazuje da njen epilog neće biti ništa više od recke u statistici zastupnika Damira Arnauta.

Uprkos toj činjenici, Arnaut je kazao da je Naša stranka, politička opcija kojoj je pristupio nakon što je mandat dobio sa kompenzacijske liste SBB-a, ovim potezom "BiH vratila njene antifašističke vrijednosti i to kroz najviši zakonodavni organ u našoj zemlji".

Među imenima koje je Arnaut izdvojio kao sporne je i Mustafa Busuladžić, po kojem naziv nosi ulica u sarajevskoj općini Centar. Stavljajući na stranu besmisao stavljanja Busuladžića u isti kontekst sa Dražom Mihailovićem i drugim pripadnicima četničkog ili ustaškog pokreta koji su činili zločine tokom Drugog svjetskog rata, upravo će Naša stranka imati priliku potvrditi Arnautove ocjene o značaju njegove inicijative.

VEZANI TEKST - Islamska zajednica: Osuđujemo pokušaj dovođenja u istu ravan Huseina Đoze i izvršioce genocida nad Bošnjacima

Iako još nisu izabrali rukovodstvo, što je posljedica nepostizanja dogovora oko raspodjele pozicija, većinu u Općinskom vijeću Centar ima koalicija "Četvorka", kojoj pripada i Naša stranka. Uzimajući u obzir da kao koalicija imaju dovoljno ruku za izmjenu naziva ulice Mustafe Busuladžića, razumno bi bilo očekivati da će to uraditi na jednoj od prvih sjednica novog saziva Općinskog vijeća Centar, sve uz podršku koalicionih partnera Naše stranke iz Naroda i pravde.

Slična situacija je i u općini Ilidža, u kojoj se nalazi ulica nazvana po Huseinu Đozi, kojeg je također Arnaut identificirao kao saradnika nacističkih snaga. I u Općinskom vijeću Ilidže "Četvorka" ima većinu, te im izmjena naziva ne bi trebala predstavljati problem.

Ukoliko Naša stranka ne bude insistirala na izmjenama spomenutih ulica, ne samo da će obesmisliti ono što Arnaut u javnosti nastoji predstaviti kao historijsku odluku, već će obesmisliti i vlastitu političku platformu na kojoj su pridobili povjerenje glasača.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.