open-navfaktor-logo
search
Bacač kugle
Nermin Štitkovac izborio plasman u finale Evropskog prvenstva
Štitkovac je u kvalifikacijama bacio 18,46 metara, što mu je bilo dovoljno da zauzme 10. mjesto i prema plasmanu izborio finale
18.07.2019. u 14:42
get url
text
get url
text

Sarajlija Nermin Štitkovac uspio je izboriti plasman u finale u bacanju kugle na Evropsko prvenstvo za juniore i juniorke (U20), koje je danas počelo u švedskom gradu Boråsu.

Štitkovac je u kvalifikacijama bacio 18,46 metara, što mu je bilo dovoljno da zauzme 10. mjesto i prema plasmanu izborio finale.

Njegov najbolji rezultat u konkurenciji juniora iznosi 19,60 metara, a kvalifikacijska norma za direktan plasman u finale u kugli iznosila je 19,25 metara. Međutim, nije uspio ponoviti svoj najbolji rezultat, a i dužinu norme za finale ostvarilo je samo troje od 33 atletičara u kvalifikacijama. Ostalih devet, među njima i Štitkovac, ušlo je po plasmanu.

On će sutra u 9.50 sati nastupiti i u kvalifikacijama diska, u kojem ima najduži hitac od 56,18 metara. Norma za finale u disku iznosi tačno 59 metara. U finale će 12 najboljih.

Danas će nastupiti i Sara Lučić iz Atletskog kluba Glasinac sa Sokoca, za koju kvalifikacijska norma za finale u skoku uvis iznosi 183 centimetra, što je i njen najbolji skok koji je ostvarila prošle godine.

Belmin Mrkanović iz Doboj Istoka nastupit će sutra u 11.05 sati u kvalifikacijama na 3.000 metara stipl, u kojima će nastupiti 29 takmičara podijeljeno u dvije grupe. U finale će po pet prvoplasiranih iz obje grupe te još i petorica koja budu imala najbolje vrijeme.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.