open-navfaktor-logo
search
Prijeti nam suspenzija
(Ne)svjesno: Hoće li Dodikov sestrić spriječiti Zmajeve da nastupe u baražu za EURO
Kao da 2011. godine nismo naučili lekciju, a osam godina kasnije prijeti nam slična sudbina
14.12.2019. u 10:48
get url
text

Svjetska i Evrospka fudbalska federacija izričite su po pitanju miješanja politike u sport. U bliskoj prošlosti na svojoj koži to je osjetio fudbal u Bosni i Hercegovini.

Zbog neusvajanja Statuta i opstrukcija iz Fudbalskog saveza Republike Srpske 1. aprila 2011. godine stigla je odluka da smo suspendovani iz svih međunarodnih takmičenja. Kao da tada nismo naučili lekciju, a osam godina kasnije prijeti nam slična sudbina.

Fudbalska opozicija u RS-u, predvođena Vicom Zeljkovićem, kojem banjalački mediji kao najveću titulu postavljaju to što je sestrić Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH, prije nekoliko mjeseci krenula je u rušenje predsjednika FSRS, Mileta Kovačevića.

Svjesno ili ne, Zeljkovićeva "akcija" mogla bi u konačnici spriječiti fudbalsku A reprezentaciju Bosne i Hercegovine da nastupi u baražu za Evropsko prvenstvo!

Jer, politika se ponovo umiješala u fudbal na našim prostorima, čemu svjedoči i odluka Republičke uprave za inspekcijske poslove koja je "ugasila" FSRS do održavanja Skupštine.

- Dana, 13. decembra 2019. godine zaprimili smo Zaključak Republičke uprave za inspekcijske poslove kojim se po Rješenju istog zabranjuje obavljanje djelatnosti Fudbalskom savezu Republike Srpske koji je osnovan 1992. godine.

Ne želeći da postupamo suprotno odredbama državnih institucija, postupit ćemo po obavezama datim u predmetnom Zaključku, te ostvarivati svoja prava putem pravosudnih institucija, uz naznaku, da smo o svemu navedenom obavijestili FSBiH, FIFA i UEFA - piše u saopćenju za javnost objavljenom na zvaničnoj stranici FSRS.

Sama formulacija miješanja politike u fudbal znači da bi Nogometni/Fudbalski savez Bosne i Hercegovine ponovo mogao biti suspendovan iz svih međunarodnih takmičenja, a samim time i iz baraža za EURU kojeg bi Zmajevi trebali igrati u martu 2020. godine (polufinale 26. marta, finale 31. marta). Da li je jedna "fotelja" vrijedna toga?

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.