open-navfaktor-logo
search
Obraćanje komesara
Selimović saopćio da je ubistvo sarajevskih policajaca rasvijetljeno što se MUP-a tiče, novinari nisu mogli ništa pitati
Nusret Selimović, komesar Uprave policije Kantona Sarajevo, danas je novinarima saopćio da je u petak, 5. novembra, ovo ministarstvo podnijelo dopunu izvještaja u vezi s ubistvom policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića. 
08.11.2021. u 14:12
get url
text

- Prije nego što saopćim razlog zbog kojeg smo vas pozvali, želim da vas obavijestim i unaprijed ljubazno zamolim za razumijevanje, s obzirom na to da neću biti u prilici odgovarati na vaša pitanja iz krajnje objektivnih razloga - kazao je komesar novinarima i tako izbjegao mogućnost za bilo kava pitanja o radu MUP-a. 

Nakon tri godine mukotrpnog i iscrpljujućeg i svakodnevnog rada na veoma složenom i kompleksnom predmetu, kazao je Selimović, istražitelji Uprave policije MUP-a KS, radeći u saradnji i pod direktnim nadzorom tužitelja Kantonalnog tužilaštva Sarajevo, u petak, 5. novembra ove godine, Tužilaštvu KS podnijeli su dopunu izvještaja o počinjenom krivičnom djelu više osoba za koje, prema prikupljenim dokazima, postoji osnov sumnje da se mogu dovesti u vezu ubistvom policajaca Adisa Šehovića i Davora Vujinovića 26. oktobra 2018. godine u ulici Geteova na Alipašinom Polju, pojašnjavao je Selimović. 

VEZANI TEKST - Zet odbjeglog Milomira Savčića prvoosumnjičeni za ubistvo sarajevskih policajaca?

Istakao je da u ovom trenutku ne može govoriti o broju, identitetu i statusu prijavljenih osoba protiv kojih je podnesena dopuna izvještaja, kao ni o bilo kojem drugom detalju, a sve u cilju zaštite interesa ove istrage.

- Ono što mogu reći da je do sada u ovom predmetu ostvarena neophodna saradnja po različitim osnovama sa više agencija za provedbu zakona u Bosni i Hercegovini. U prvom redu sa Državnom agencijom za istrage i zaštitu, MUP-om Republike Srpske, Federalnom upravom policije i Obavještajno-sigurnosnom agencijom Bosne i Hercegovine, čijim smo časnim profesionalcima neizmjerno zahvalni.

Ostvarena je saradnja sa Međunarodnim policijskim asocijacijama Interpolom i Europolom, kao i različitim organima i institucijama Srbije, Crne Gore, Hrvatske, Slovenije, Njemačke, Velike Britanije, Kanade, SAD-a...

Smatrali smo bitnim da sa građanima i javnosti u cijelosti podijelimo ovu informaciju u onoj mjeri u kojoj nam to objektivne okolnosti dozvoljavaju jer ubistva naših kolega su bolna emocija svakog policijskog službenika, kao i građana Sarajeva i cijele Bosne i Hercegovine - kazao je komesar Ministarstva unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo. 

Dodao je da je sve vrijeme svog mandata predmet teškog ubistva kolega bio njihov nulti prioritet u radu i "tako će ostati sve dok se ne završi i posljednja radnja koja je neophodna da se zakonito okonča ovaj predmet putem pravosudnih institucija, te dovede do adekvatnih pravosnažnih osuđujućih presuda izvršiocima".

VEZANI TEKST - Zbog sujete ili straha minirana istraga ubistva sarajevskih policajaca: Zašto je Selimović tražio da Čampara radi predmet

- S obzirom na to da su prošle sedmice pod nadzorom nadležnog tužilaštva realizirane određene aktivnosti u vezi s ovim predmetom, imam potrebu naglasiti da je u istim svoj značajan doprinos dala Uprava policije putem svojih policijskih službenika, odnosno istražitelja, te da smo u protekle tri godine nosioci svih aktivnosti u vezi s rasvijetljavanjem i dokumentovanjem ubistva naših policajaca.

Naravno, najbolji argument svemu tome jesu prikupljeni dokazi koji su dostavljeni Tužilaštvu. Moram, također, napomenuti da sa gnušanjem odbacujem pokušaje pojedinaca iz određenih interesnih krugova da putem njima bliskih medija kreiraju sliku o navodnoj ugroženosti i opstrukcijama istrage od ove uprave i mene kao policijskog komesara, te pokušaju kriminaliziranja i diskreditiranja ove institucije, kao i njenih časnih profesionalaca. Ja im poručujem da im to neće proći niti ćemo im to dozvoliti - kazao je Selimović. 

On je istakao da dokazi i aktivnosti jasno govore o predanosti i ustrajnosti na borbi protiv svih oblika kriminala i korupcije, a naročito povećenosti radu na potpunom rasvijetljavanju i dokumentovanju predmetnog ubistva koje se sa policijskog aspekta može smatrati rasvijetljenim.

VEZANI TEKST - Afera "teška" 836.000 KM potresa MUP KS: Selimović odobrio pogrešne pancire, skontali 18 mjeseci poslije!?

- Moja je obaveza, između ostalog, štititi integritet i kredibilitet ove institucije i svakog uposlenika koji svoje obaveze izvršava u skladu sa zakonom i s tim u vezi neću dozvoliti bilo kakve pokušaje diskreditacije, devalviranja, omalovažavanja, odnosno kriminaliziranja, ali i pokušaje uvlačenja u bilo kakve političke igre i spinove, kako bilo kojeg iz policijskih redova koji rade u skladu sa svojim ovlaštenjima, tako policije, odnosno institucije u cjelini. O određenim otvorenim, ali i prikrivenim opstrukcijama, problemima i preprekama koje su pratile rad na novom predmetu sigurno ću govoriti čim se steknu uvjeti.

Sve ono što nadležno tužilaštvo bude smatralo potrebnim kako bi se istraga dovela do kraja i rezultirala podizanjem optužnica, Uprava policije će učiniti kroz svoje djelovanje u okviru zakona. Očekujem od Kantonalnog tužilaštva Kantona Sarajevo intenziviranje potrebnih aktivnosti iz njihove nadležnosti, kako bi se što prije stavila tačka na "i" u ovom predmetu uz napomenu da Uprava policije u punom kapacitetu i dalje stoji na raspolaganju sa svim svojim ljudskim i materijalno tehničkim potencijalima.

Na kraju, porodicama Šehović i Vujinović u ime Uprave policije još jednom izražavam najdublju zahvalnost za razumijevanje, strpljenje i povjerenje koje su sve vrijeme iskazivali. Znamo da je svaki dan čekanja na pravdu neopisiv, ali smo krajnje predani, kako ljudski, tako i profesionalno da učinomo sve što je neophodno i u skladu sa zakonom da porodice i naše kolege dobiju pravdu koju zaslužuju, te pokažemo niko ne može ostati nekažnjen i nedodirljiv za krivično djelo koje učini - završio je komesar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.