Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /usr/www/users/faktox/post-parts/sql.php on line 78
Faktor | Ni nakon 27 godina niko nije odgovarao za ubistvo 114 civila u Mostaru
Ponedjeljak, 30.11.2020.

Godišnjica

Ni nakon 27 godina niko nije odgovarao za ubistvo 114 civila u Mostaru

Grupa od 26 civila strijeljana je 13. juna 1992. godine na lokalitetu Sutina, a navečer, između 13. i 14. juna, kod gradske deponije Uborak ubijeno je 88 ljudi

Porodice ubijenih civila, i brojni sugrađani, okupili su se danas na tri mostarske adrese – Uborku, Sutini i Zaliku, povodom 27. godišnjice masovnog ubistva 114 civila bošnjačke i hrvatske nacionalnosti iz Zalika, Bijelog Polja, Vrapčića i Carine, kojeg su počinile srpske vojne i paravojne snage, potpomognute redovnim i rezervnim jedinicama Jugoslovenske armije.

Predsjednik Udruženja članova porodica žrtava stradalih na Uborku i Sutini 1992. Adnin Hasić je bio tek dječak kada su mu na svirep način oduzeli oba roditelja. Podsjetio je da do danas porodice žrtva nisu dočekale da izvršioci i naredbodavci prvog i najvećeg zločina u Hercegovini, budu procesuirani i adekvatno kažnjeni pred nadležnim sudovima u BiH.


Notice: Undefined offset: 0 in /usr/www/users/faktox/post-parts/main-part.php on line 156

Notice: Trying to access array offset on value of type null in /usr/www/users/faktox/post-parts/main-part.php on line 156

-  Iako je ta Miloševićeva politika koju su u BiH provodili Karadžić i Mladić presuđena kako u Hagu tako i u BiH, međutim kada je konkretno ovaj zločin u pitanju, Sud i Tužilaštvo su potpuno zakazali -  kazao je Hasić te s ovog mjesta još jednom pozvao nadležne da ulože maksimalne napore kako bi pred lice pravde izveli najodgovornije za ovaj zločin.

Na svirep način bez oca je ostao i Ezudin Ćorić. Tvrdi kako je sve rečeno u proteklih 27 godina, da nema više šta za reći, jer pomaka nema.

- Jedini pomak, nažalost , su godine koje ostaju iza nas, dok niko nije procesuiran od strane zločinaca koji su izvršili ovaj zločin - kazao je Ćorić.

Civili su odvođeni iz njihovih domova i atomskih skloništa. Do samog strijeljanja maltretirani su i mučeni u svlačionici sportskog kluba u Vrapčićima i u bivšoj Predionici. Grupa od 26 civila strijeljana je 13. juna 1992. godine na lokalitetu Sutina, a navečer, između 13. i 14. juna, kod gradske deponije Uborak ubijeno je 88 ljudi.

Nekoliko mjeseci kasnije na ove dvije lokacije otkrivene su prve dvije masovne grobnice tokom rata u Bosni i Hercegovini.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na redakcija@faktor.ba.
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh