open-navfaktor-logo
search
Parlament BiH
Nikola Špirić: Milorad Dodik neće biti tema na Domu naroda, ja to obećavam
U toku je peta sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, koja je uslijedila nakon zatezanja političkih odnosa zbog odluke stranaka iz entiteta RS da bojkotiraju rad državnih institucija dok se ne usvoji zakon o Ustavnom sudu BiH koji bi podrazumijevao odlazak stranih sudija.
14.02.2020. u 10:37
get url
text

U uvodu sjednice je delegat SDP-a Denis Bećirović ukazao da je očuvanje mira i sigurnosti u BiH osnovni vitalni interes svih naroda u BiH, te da predsjednik SNSD-a u posljednjim danima ozbiljno ugrožava mir u BiH.

- Mislim da ne trebamo danas ovu sjednicu početi, a da zaobiđemo ovo važno pitanje. Stoga predlažem novu tačku dnevnog reda, naslovljenu kao "Informacija o antidejtonskim i antiustavnim napadima Milorada Dodika na Ustavni sud BiH, sa posebnim osvrtom na ugrožavanje ustavnog poretka i mirovnog procesa u BiH" – kazao je Bećirović.

Delegat SNSD-a Nikola Špirić je upozorio na "populističke uvrede kojima je sklon kolega Bećirović".

- Milorad Dodik neće biti tačka dnevnog reda Doma naroda, zato što ja mislim da vaša mržnja sa kojom nastupate nije dobra ni za koga u BiH – izjavio je Špirić.

Kazao je da se u Domu naroda i Srbi pitaju kao i ostali.

- Neće biti tačka dnevnog reda Milorad Dodik. Ja vam to obećavam – poručio je Špirić.

Špirić je dodao da "mržnja škodi organizmu".

- Ne sam, Denise. Naknadna pamet neće nikome pomoći, pa ni tebi. Dobro znaš da Klub Srba misli tako – izjavio je Špirić.

Bećirović je Špiriću poručio da mu je pametnije bilo da je predsjedniku SNSD-a Miloradu Dodiku kazao da "ne ide sam".

- Ubrzo bi se mogli suočiti sa stvarima koje nisu nimalo politički prijatne. Porazgovarajte, za početak, unutar vaše stranke da otvarate dijalog, a ne da pokušavate nešto na silu da uradite u ovoj državi, koja ima mehanizme. Imala je ova država i jače igrače od Milorada Dodika – izjavio je Bećirović.

Špirić je na to podsjetio da su sve političke stranke u entitetu RS donijele zaključak o blokadi rada državnih institucija, te da to nije odluka samog Milorada Dodika.

Prijedlog Denisa Bećirovića nije prihvaćen, a za njega su glasali samo delegati iz Kluba Bošnjaka i Zlatko Miletić iz Kluba Hrvata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.