open-navfaktor-logo
search
Politika u sportu
Nikšić napao koalicionog partnera i zatražio njegovu ostavku
Politika je kao rijetko do sada stegla obruč oko Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine.
21.09.2022. u 11:35
get url
text
get url
text

VEZANI TEKST - Kako je dogovorena utakmica Zmajeva sa Rusima: Irfan Durić opet u službi sestrića Milorada Dodika

Milorad Dodik je preko sestrića Vice Zeljkovića, predsjednika FSBiH "isposlovao" prijateljsku utakmicu s agresorom Rusijom i time se pohvalio na jučerašnjem sastanku s Vladimirom Putinom, a s obzirom na to da je predizborna kampanja ušla u drugo poluvrijeme, brojni političari ofanzivom na bh. fudbal pokušavaju ugrabiti koji politički poen.

Tako je Nermin Nikšić, predsjednik SDP-a, poručio da je Fudbalski savez BiH "okupiran od strane Milorada Dodika".

Nikšić napominje da je UEFA izbacila Rusiju iz kvalifikacija za EURO koje počinju naredne godine, a da su ruski klubovi protjerani iz evropskih takmičenja.

- Neprihvatljivo je odigravanje "prijateljske" utakmice sa agresorskom i autokratskom državom, koja je inače spriječila usvajanje Rezolucije o genocidu u UN-u, a čiji dužnosnici uporno negiraju genocid, pravni poredak ove države i prijete državi Bosni i Hercegovini.

VEZANI TEKST - Kako je Irfan Durić mogao stopirati odluku o skandaloznoj utakmici Rusija - BiH?
 

- Svi oni koji su svojim prisustvom omogućili kvorum (Durić) i oni koji su glasali (Zeljković, Čolpa, Beus, Brkić i Soldo) i na taj način donijeli odluku da reprezentacija naše države igra utakmicu sa reprezentacijom Rusije trebaju podnijeti ostavke na sve funkcije u Fudbalskom savezu BiH. To se posebno odnosi na Irfana Durića i Fuada Čolpu - Nikšićeva je poruka.

Predsjednik SDP-a je ovom prilikom "opleo" i po koalicionom partneru i federalnom zastupniku iz NES-a Irfanu Duriću. NES je jedna od političkih partija koja je podržala kandidaturu SDP-ovog Denisa Bećirovića za člana Predsjedništva BiH.

- U trenutku kada je cijeli civilizirani svijet prekinuo odnose sa ovom državom i jasno se distancirao od agresora, Dodikovi pajaci u Savezu su donijeli odluku koja je bacila ljagu na cijelu državu. Fudbalski savez Bosne i Hercegovine danas je uzurpiran, okupiran od strane Milorada Dodika i podržavatelja ruske agresije na Ukrajinu. Ovakvo stanje se mora pod hitno promijeniti. Posebno boli izdaja onih za koje se očekivalo da budu kakva-takva brana za antidržavne odluke Fudbalskog saveza BiH poput ove.

VEZANI TEKST - Čega se lik dosjetio: Forto i NS obećavaju građanima da će u oktobru smijeniti i Fudbalski savez BiH!?
 

- Reprezentacija Bosne i Hercegovine ne smije odigrati utakmicu sa Rusijom. Radi se o meču u kojem Bosna i Hercegovina gubi i prije nego što naši igrači istrče na teren. Zbog ovih dešavanja je jasno da je vrijeme da se Fudbalski savez Bosne i Hercegovine vrati istinskim sportskim radnicima. Vico Zeljković, kao i svi oni koji su omogućili zakazivanje utakmice sa Rusijom bilo osiguranjem kvoruma ili glasanjem za odluku, nemaju više šta tražiti u Fudbalskom savezu BiH. Bosna i Hercegovina ima svoje proslavljene fudbalere koji su sigurno spremni preuzeti Savez i voditi ga u dobroj vjeri, u interesu države čije su boje branili desetine puta na fudbalskim terenima.

VEZANI TEKST - Oči u oči sa Džekom: Vico Zeljković ubjeđivao igrače da je tu za njih, a daidža Dodik se hvalio da je "završio" Rusiju
 

- Što se tiče Dodikove skandalozne izjave, očekujemo da FIFA i UEFA sankcioniše sve one koji su pod Dodikovim političkim instrukcijama donijeli odluku o odigravanju utakmice i da im se trajno zabrani angažman u Fudbalskom savezu BiH. Dodikova namjera je bila i jeste ocrniti Bosnu i Hercegovinu i agresoru Putinu isporučiti sportski događaj do kojeg ne smije doći. Jednog dana, kada u Rusiji dođe do promjene režima, kada se Rusija izvini slobodnoj Ukrajini i plati ratnu odštetu, kada prihvati istinu o srebreničkom genocidu i izvini se za njegovo negiranje, moći ćemo razmotriti opciju da toj državi ukažemo čast igranjem prijateljske utakmice.
Možda bi tada mogli i napraviti prijateljski turnir na kojem bi još učestvovali Kosovo i Srbija. Dotad, Putinovu Rusiju treba tretirati onako kako je tretira cijeli civilizirani svijet, kao agresivnu prijetnju demokratskom poretku - zaključio je Nikšić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.