open-navfaktor-logo
search
Nakon odluke Parlamenta
Nisu svi zadovoljni smjenama u CIK-u: Oglasili se Radončić i Dodik, koji je čak spominjao i Antu Pavelića
Zastupnički dom Parlamentarne skupštine BiH, prihvatio je prijedlog kojeg je uputio zastupnik Srpske demokratske stranke (SDS) Dragan Mektić u vezi sa Centralnom izbornom komisijom (CIK).
11.03.2020. u 22:52
get url
text

Odluka o izboru i stupanju na funkciju i prestanku funkcije članova CIK-a BiH, koju je predložio Mektić, podrazumijevala je smjenu nekoliko članova CIK-a, te imenovanje novih.

Dosadašnji predsjednik CIK-a BiH Branko Petrić i Novak Božičković, koji važe za kadrove bliske SNSD-u, tako više neće biti članovi te institucije, a na njihove su pozicije imenovani Vanja Bjelica-Prutina i Jovan Kalaba. S druge strane, Suad Arnautović i Ahmet Šantić su reizabrani na pozicije članova CIK-a BiH.

Kako sada stvari stoje i Stjepan Mikić bi uskoro mogao biti bivši član CIK-a. 

Međutim, bar po prvim reakcijama, nisu baš svi zadovoljni promjenama u CIK-u. 

Među prvima su se oglasili Fahrudin Radončić, predsjednik SBB-a i Milorad Dodik, predsjednik SNSD-a. 

- Izborom novih članova CIK-a, u režiji SDA i SDS-a, realno je očekivati kontinuitet izbornih prevara, čija je žrtva najviše bio SBB. Dovoljno se sjetiti činjenice da je dan uoči izbora 2018. godine zamijenjeno čak 6.500 članova biračkih odbora, a CIK je sve to legalizirao. Danas je ta stranka dodatno povećala utjecaj na CIK i pripremila teren za nove izborne prevare.

Dok mi trošimo svoje zdravlje i posljednji atom snage da pomognemo građanima u migrantskoj krizi, korona pandemiji i na drugim poljima, oni već planiraju kako da ponovo kompromitiraju izborni proces i izvrgnu volju građana. Ako ovo opstane, budući izbori nemaju nikakvog smisla, a ni sadašnja koaliciona participacija u vlasti - napisao je Radončić na svom Instagam profilu. 

 
 
 
 
 
View this post on Instagram
 
 
 
 
 
 
 
 
 

PRIPREMA NOVE IZBORNE KRAĐE Izborom novih članova CIK-a, u režiji SDA i SDS-a, realno je očekivati kontinuitet izbornih prevara, čija je žrtva najviše bio SBB. Dovoljno se sjetiti činjenice da je dan uoči izbora 2018. godine zamijenjeno čak 6.500 članova biračkih odbora, a CIK je sve to legalizirao. Danas je ta stranka dodatno povećala utjecaj na CIK i pripremila teren za nove izborne prevare. Dok mi trošimo svoje zdravlje i posljednji atom snage da pomognemo građanima u migrantskoj krizi, korona pandemiji i na drugim poljima, oni već planiraju kako da ponovo kompromitiraju izborni proces i izvrgnu volju građana. Ako ovo opstane, budući izbori nemaju nikakvog smisla, a ni sadašnja koaliciona participacija u vlasti.

A post shared by Fahrudin Radončić (@radoncicfahrudin) on

 

Ovo je neiznenađujuća odluka predsjednika SDS-a Mirka Šarovića i predsjednika PDP-a Branislava Borenovića u Zastupničkom domu PSBiH, rekao je Milorad Dodik koji je otišao i korak dalje od priče o CIK-u. 

Naglasio je da je ta odluka usmjerena protiv zaključaka Narodne skupštine i protiv interesa Republike Srpske. Podsjetimo, imenovana su dva nova člana CIK-a koji su iste nacionalnosti - Srbi - kao i dvojica smijenjenih. 

- To je odluka koja je tipično potrebna Bošnjacima muslimanima, da oni biraju čitav izborni proces. I da eliminišu kroz svoje podanike u Izbornoj komisiji svakog onog i onu partiju koja njima ne odgovara kako bi kreirali većine koje možemo da vidimo kako izgledaju pogubno kad tamo sjede Šarović i Borenović - naveo je Dodik za RTRS.

Dodik kaže da je ovim potvrđeno da "političko Sarajevo može da računa na izdajnike iz Republike Srpske".

- Njihova vrsta izdaje je produžena i ona je na štetu interesa Republike Srpske. Oni pokazuju da muslimani mogu da računaju na izdajnike u srpskom narodu. One koji su spremni da, plaćajući slobodu kao što to čini Šarović, spremni su da izdaju srpski nacionalni interes. Ne mogu da vjerujem da su bili spremni da idu toliko daleko. I kroz odluku o smjeni Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, a i sada opet kroz ovu odluku - kaže on.

Istakao je da je očigledno da je na sceni "jedna muslimanska koalicija".

VEZANI TEKST - SNSD i HDZ izgubili kontrolu nad CIK-om, Petrić i Božičković razriješeni

- Sada počinjem da shvatam kako je moguće da je u vladi Ante Pavelića, koji je pobio toliko Srba, sjede tri Srbina sve vrijeme i da pokrivaju te zločine. Sada nam je vidljivo, u političkom smislu, da sinonim za to možemo da vidimo u Borenoviću i Šaroviću, koji su spremni da samo zbog svojih nekih interesa to učine - rekao je Dodik i ponovio da "narod mora da zna da je ovo apsolutna izdaja zaključaka NSRS-a".

Naveo da je usvojena odluka nije u skladu sa zakonom.

 - Mislim da će se u narednim danima morati objasniti posljedice takve odluke. Izborna komisija je ona komisija koja odlučuje u izbornom procesu i mislim da su izborni proces Šarović i Borenović dali u ruke muslimanima u BiH - zaključio je Dodik te napomenuo da su i HDZ-ovi zastupnici napustili sjednicu, a da su Srbi i Hrvati koji su ostali u sali "trabanti".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.