open-navfaktor-logo
search
Borba za EURO
Njemačka gostuje u Zenici: Izabranici Vinka Marinovića žele skalp viceprvaka Evrope
Za razliku od visoke pobjede iz 2002. godine večeras bi bilo kakav trijumf itekako odgovarao našoj selekciji koja nakon dva kola ima četiri boda i lider je kvalifikacione grupe 9
15.10.2019. u 07:52
get url
text

Mlada fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine danas će u meču trećeg kola kvalifikacija za Evropsko prvenstvo ugostiti selekciju Njemačke.

Timovi Bosne i Hercegovine i Njemačke do 21 godine u prošlosti su se susreli tri puta. U dva dosadašnja zvanična duela Njemačka je zabilježila jednu pobjedu na domaćem terenu u Ingolstadtu (3:0), dok je drugi susret iz kvalifikacija za EP 2013. godine na Koševu okončan bez pobjednika (4:4) uz hat-trick Milana Đurića.

Jedini prijateljski meč dvije reprezentacije pripao je našoj selekciji. Prije nešto više od 17 godina mladi Zmajevi su upravo na travnjaku Bilinog polja s visokih 5:1 deklasirali Njemačku koju je kao selektor predvodio Jürgen Kohler.

Za razliku od visoke pobjede iz 2002. godine večeras bi bilo kakav trijumf itekako odgovarao izabranicima Vinka Marinovića koji nakon dva kola imaju četiri boda i lideri su kvalifikacione grupe 9.

Legendarni napadač, a danas selektor mladog tima Elfa Stefan Kuntz, svjestan je da neće biti lako novoj generaciji mladih njemačkih fudbalera čije su nešto starije kolege ove godine poražene u finalu kontinentalnog šampionata od Španije.

Prije pet dana U-21 selekcije Njemačke i Španije odigrale su reprizu finalnog meča sa posljednjeg EP, a susret je završen bez pobjednika 1:1. Upravo ova utakmica mogla bi biti od pomoći mladoj reprezentaciji naše zemlje jer duel dočekuju odmorniji, o čemu je govorio i njemački selektor.

- U prednosti su jer prije ovog susreta nisu imali utakmicu, pa su se tokom cijele sedmice mogli pripremati za ovaj duel. Očekujemo jako motivisanog i taktički dobro postavljenog protivnika - kazao je Stefan Kuntz, te naglasio:

- U odbrani moramo igrati kao protiv Španije, sa mnogo angažmana i predanosti. Nadam se da će ofanzivnom dijelu kontra bolje funkcionisati jer je iza nas već priličan broj zajedničkih treninga, a i mnogo toga smo izanalizirali. Proces automatizacije traje nešto duže, no kvalitet imamo. Nadam se da će se moji fudbaleri brže rješavati lopte na protivničkoj polovini, te da ćemo kroz dinamičnu igru doći u izgledne šanse.

Među Kuntzovim izabranicima bit će i Dženis Burnić, mladi fudbaler bh. porijekla koji kao posuđeni igrač Borussije Dortmund trenutno nastupa za Dynamo Dresden, a već nekoliko godina spominje se kao potencijalni Zmaj. Nažalost večeras neće biti u dresu sa grbom Bosne i Hercegovine.

Za razliku od Roberta Prosinečkog, Vinko Marinović nije imao problema s povredama. U miru je selektor mlade reprezentacije radio na pripremama za duel s Pancerima.

- Dobro smo radili tokom priprema i svi igrači su spremni. Sigurno da je Njemačka među prve dvije reprezentacije u Evropi u omladinskom fudbalu i moramo poštovati taj kvalitet. Vidjet ćemo koliko ćemo uspjeti neke stvari sa treninga da prenesemo na teren. Igrači su motivisani i uvjeren sam da će pružiti maksimum - kazao je Marinović na zvaničnoj press konferenciji.

U dva dosadašnja meča mreža mladih Zmajeva se nije zatresla (gol-razlika 4:0, op. a.), na čemu Marinović i pomalo gradi svoj optimizam pred današnji susret.

- Dobro je što nismo primali golove, to znači da smo odgovorni i disciplinirani. Vidjet ćemo kako će to izgledati. Što se tiče tradicije, ona je dobra, ali svaka generacija ima neke svoje kvalitete - rekao je selektor U21 tima Bosne i Hercegovine.

Utakmica Bosna i Hercegovina - Njemačka igra se od 18 sati na Bilinom polju, a pravdu će dijeliti danski arbitar Jens Maae. Direktan TV prijenos susreta iz Zenice moći ćete pratiti na prvom kanalu Arene Sport.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.