Nova lista Forbesa: Gates i dalje najbogatiji, evo ko je još u prvih pet

Objavljeno: 20.03.17 u 16:26

Suosnivač Microsofta Bill Gates i dalje je najbogatiji čovjek na svijetu, prema listi koju je danas objavio magazin Forbes. Objavljena lista također potvrđuje nezaustavljiv uspon internetskih divova.

Bill Gates drži prvo mjesto
Bill Gates drži prvo mjesto

Gates predvodi listu najbogatijih ljudi na svijetu četvrtu godinu zaredom i 18. put u zadnjih 22 godine, s bogatstvom procijenjenim na 86 milijarda dolara. Čovjek koji se u avanturu s Microsoftom upustio s 19 godina, odustavši od studija na drugoj godini Harvarda, posjeduje samo 2,5 posto kapitala firme koju je osnovao s Paulom Allenom 1975.

Osim novih internetskih bogataša, jedini koji je donekle poremetio hijerarhiju je Francuz Bernard Arnaud, glavni direktor i osnivač grupe luksuznih proizvoda LVMH, koji se popeo s 14. na 11. mjesto. Njegovo bogatstvo povećalo se za 22 posto u godinu dana, na 41,5 milijarda dolara. Tako je pretekao sunarodnjakinju Liliane Bettencourt, nasljednicu kozmetičkog carstva L'Oreal, tešku 39,5 milijardi dolara.

Na drugom mjestu je Gatesov bliski prijatelj, američki investitor Warren Buffet, s bogatstvom procijenjenim na 75,6 milijarda dolara. Uzeo je mjesto Špancu Amanciju Ortegi, osnivaču tekstilne firme Inditex i vlasniku glavnog brenda grupe, Zara.

On je pao na četvrto mjesto s bogatstvom procijenjenim na 71,3 milijardi dolara, odmah iza glavnog direktora i osnivača Amazona, Jeffa Bezosa. Bezos posjeduje oko 17 posto kapitala grupe, vrijedne više od 400 milijarda dolara. Amazonove dionice su skočile pa je njegovo bogatstvo u godinu dana poraslo za 61 posto i sada iznosi 72,8 milijarda dolara.

Osnivač Facebooka Mark Zuckerberg, koji ima samo 32 godine, sada posjeduje 56 milijarda dolara i na petom je mjestu Forbesovog popisa. Zuckerberg, Bezos i suosnivači Googlea, Larry Page i Sergey Brin (obojica 43-godišnjaci), jedini su među prvih dvadeset na popisu mlađi od 60 godina.