open-navfaktor-logo
search
Sabor zasjeda u četvrtak
Milanović povjerio Plenkoviću mandat za formiranje nove vlade
AUTOR: Anadolija
10.05.2024. u 12:36
get url
text
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL
Hrvatski predsjednik Zoran Milanović povjerio je u petak mandat za formiranje nove vlade sadašnjem hrvatskom premijeru i predsjedniku stranke HDZ Andreju Plenkoviću.
Konstitutivna sjednica novog saziva Sabora (parlamenta) zakazana je za četvrtak.
Plenković je na društvenoj mreži X potvrdio da je danas Milanoviću donio 78 potpisa zastupnika koji su izabrani na parlamentarnim izborima 17. aprila. Za većinu u 151-članom parlamentu potrebna je podrška najmanje 76 zastupnika.
Milanović je već u četvrtak najavio konstitutivnu sjednicu 11. saziva Hrvatskog sabora, koja će se održati sljedećeg četvrtka. Očekuje se da će do tada biti izabran i predsjednik parlamenta.
Plenković je već potvrdio da će nova vlada imati više ministarstava nego prethodnih 16. Tri ministarstva pripast će HDZ-ovom koalicionom partneru u novoj vladi, desničarskom Domovinskom pokretu (DP). To će biti Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo privrede i novoosnovano Ministarstvo za demografiju.
Tokom koalicionih pregovora, dvije stranke su se također dogovorile da niko u novoj vladi neće u potpunosti kontrolisati resore i da će DP u svakom resoru implementirati dio svojih programskih pravaca.
HDZ je na izborima osvojio 61 zastupnički mandat, dok je DP zajedno sa svojim partnerima osvojio 14. Odmah nakon izbora koaliciju s DP-om napustio je Mislav Kolakušić iz stranke Pravo i pravda, a u četvrtak je i član DP-a Josip Jurčević odbio potpisati podršku Plenkoviću.
Potpise za mandat su dali članovi HDZ-a, 12 izabranih zastupnika DP-a, četiri predstavnika manjina i navodno Vesna Vučemilović, članica Hrvatskih suverenista, koja je izabrana na listi Mosta.
POVEZANO
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.