open-navfaktor-logo
search
Deportovan iz Australije
Novak Đoković poletio za Srbiju, u Beogradu ga očekuje svečani doček
Prvi teniser svijeta Novak Đoković poletio je u ponedjeljak avionom iz Dubaija za Srbiju nakon što je deportovan iz Australije, gdje je pokušao nastupiti na prvom Grand Slamu sezone.
17.01.2022. u 09:16
get url
text

Đoković je rano jutros stigao u Ujedinjene Arapske Emirate, a prema aerodromskim informacijama njegov avion je iz Dubaija poletio oko 9.40 sati po lokalnom vremenu. Očekuje se da će srbijanski teniser sletjeti u Beograd oko 12.00 sati po lokalnom vremenu.

Đoković ima veliku podršku u rodnoj Srbiji u kojoj živi njegova najuža porodica. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić optužio je australsku vladu da "maltretira" tenisku zvijezdu i pozvao ga da se vrati u svoju zemlju.

Kako pišu srbijanski mediji, Đokovića u Beogradu očekuje svečani doček.

Srbijanski teniser je, nakon što je sud odbio njegovu žalbu i potvrdio da ne ispunjava potrebne zdravstvene uvjete za boravak, napustio Australiju u nedjelju.

Australski ministar migracija Alex Hawke potvrdio je na Twitteru da je 34-godišnji teniser, koji u karijeri ima 20 osvojenih Grand Slam naslova, napustio zemlju.

VEZANI TEKST - Novak Đoković pod pratnjom policije deportovan iz Australije
 

Đoković je 4. januara rekao da mu je odobreno medicinsko izuzeće od vakcinisanja protiv koronavirusa. Vlada države Viktoria i organizatori turnira odobrili su njegovo medicinsko izuzeće od vakcinacije protiv COVID-19 za takmičenje, što mu je omogućilo da dobije vizu za putovanje. Ali australske granične snage odbile su izuzeće i ukinule mu vizu po dolasku u Melbourne. Đoković je potom proveo četiri noći u hotelskom pritvoru prije nego što je sudija u ponedjeljak poništio odluku o ukidanju vize.

Međutim, Đoković je priveden u subotu nakon što su mu australske vlasti drugi put ukinuli vizu. Savezni sud s tročlanim vijećem u nedjelju je jednoglasno presudio protiv Đokovića, nakon što je saslušao njegov slučaj.

Australija nalaže da se svi igrači potpuno vakcinišu protiv koronavirusa kako bi se takmičili na prvom ovogodišnjem Grand Slam teniskom turniru.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.