open-navfaktor-logo
search
Sastanak u Sarajevu
Novalić s međunarodnim investitorima, interes za ulaganja u putnu i željezničku infrastrukturu
Premijer Federacije BiH Fadil Novalić i direktor Javnog preduzeća "Željeznice Federacije BiH" Enis Džafić razgovarali su danas u Sarajevu s predstavnicima kompanije "ERG International Group" o potencijalnim investicijama u putne i željezničke infrastrukturne projekte u Federaciji BiH.
30.03.2023. u 18:39
get url
text
Fadil Novalić s investitorima

Osnivač i predsjednik Upravnog odbora "ERG International Groupa" Sani Erbilgin, generalni direktor Murat Dedeoglu, te regionalni direktor za Istočnu Evropu Milan Gajić, predstavljajući ovu korporaciju, istakli su da se radi o kompaniji koja je osnovana kao izvorno turska, a danas posluje na međunarodnom nivou putem podružnica u Ujedinjenom Kraljevstvu, Švicarskoj, Austriji, Italiji. Bavi se inženjeringom, izgradnjom i upravljanjem velikim infrastrukturnim projektima, te radi na principu finansiranja, projektiranja i izvođenja radova.

Kako je saopćeno iz Vlade FBiH, Novalić je informirao je međunarodne investitore da su glavni razvojni ciljevi Vlade Federacije BiH izgradnja infrastrukture, energetska tranzicija i ekonomski rast. Kada je riječ o infrastrukturnim projektima, upoznao ih je sa detaljima gradnje autoputa na Koridoru Vc, te akcentirao Vladine prioritete na izgradnji budućih brzih cesta.

Poseban interes iskazan je za gradnju brze ceste Tuzla - Brčko, koja je ujedno i dio budućeg autoputa Sarajevo - Beograd.

- Mi želimo pronaći izvore finansiranja kako bi se krenulo u realizaciju projekata gradnje brzih cesta i koristit ćemo sve mogućnosti da se to što prije desi. Na sjeveru i istoku to su Tuzla - Brčko, uz produžetak na Orašje prema Republici Hrvatskoj. Na sjeverozapadu zemlje to je brza cesta za bihaćku regiju, zatim na juzgozapadu, te jugoistoku zemlje do Jadransko-jonske ceste. No, za nas je sada prioritet cesta Tuzla - Brčko - Orašje, jer obuhvata područje sa najbrojnijim stanovništvom u Federaciji - naglasio je Novalić.

Predstavanici "ERG International Groupa" potvrdili su spremnost da na osnovu današnjeg razgovora i datih informacija narednih dana razmijene i tehničke podatke o određenim projektima, te predlože Vladi FBiH potpisivanje inicijalnog dokumenta, kao osnove za buduću partnersku saradnju.

Kada je riječ o željezničkoj infrastrukturi, investitori su na današnjem sastanku informirani i da Vlada Federacije već radi na osiguranju sredstava sa međunarodnim finansijskim institucijama za projekte planirane rekonstrukcije dijela pruge od Sarajeva prema sjeveru, te elektrifikacije pruge na području Tuzlanskog kantona.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.