open-navfaktor-logo
search
Sandžak
Novi Pazar se Danom žalosti sjeća žrtava genocida nad Bošnjacima u Srebrenici
Od jutros zastave na javnim ustanovama spuštene na pola koplja, iz ugostiteljskih objekata se ne čuje muzika, a zabranjeno je organizovanje događaja zabavnog karaktera
11.07.2019. u 10:59
get url
text

Na teritoriji grada Novog Pazara, a odlukom Skupštine grada koja datira iz jula 2015. godine, danas je Dan žalosti u znak sjećanja na žrtve genocida nad Bošnjacima u Srebrenici. U Novom Pazaru od jutros zastave na javnim ustanovama spuštene su na pola koplja, u ugostiteljskim objektima je tiho i bez muzike, a skupštinskom odlukom zabranjeno je organizovanje javnih skupova, osim onih koji se organizuju povodom obilježavanja 24. godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici, javlja Anadolu Agency. 

Tradicionalno i ove godine, organizovanim prevozom iz Novog Pazara put Memorijalnog centra Srebrenica - Potočari krenuo je veliki broj građana, kako bi klanjali dženazu-namaz i proučili dovu za 33 žrtve genocida koje će biti sahranjene danas u mezarju memorijalnog centra Potočari. Ukopu i komemoraciji u Potočarima i ove godine prisustvovat će delegacije grada Novog Pazara i drugih općina Sandžaka. 

Podsjetimo, odbornici Skupštine Novog Pazara usvojili su na sjednici održanoj 6. jula 2015. odluku da se na teritoriji Novog Pazara 11. jul proglasi Danom žalosti i Danom sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici. Tom odlukom najoštrije se osuđuje genocid te svako poricanje genocida. Skupština je tada izrazila saosjećanje sa porodicama žrtava, ali je osudila i ostale zločine koji su se dogodili tokom devedesetih godina. 

Tekst te odluke zajedničkim radom sastavili su šefovi četiri odborničke grupe bošnjačkih stranaka u lokalnom parlamentu, a usvojena je jednoglasno, jer toj sjednici nisu prisustvovali odbornici srpske nacionalnosti. 

-Preduslov za mir je priznanje i prihvatanje istine sa zbivanjima koja su se odigrala tokom devedesetih godina. Donošenje odluke predstavlja prvi korak ka konsolidaciji i poboljšanju odnosa između srpskog i bošnjačkog naroda. Ovaj odnos je za naš grad posebno bitan, jer u njemu živi većinsko bošnjačko stanovništvo. Dakle, najveći broj pripadnika naroda nad kojim je izvršen genocid u Srebrenici - rekao je tada za skupštinskom govornicom, obrazlažući odluku, šef odborničke grupe "Za evropski Novi Pazar" Muamer Bačevac. 

Bošnjačko nacionalno vijeće u Srbiji donijelo je 10. jula 2005. godine, na trećoj vanrednoj sjednici Vijeća, povodom decenije genocida u Srebrenici, odluku o proglašenju 11. jula za nacionalni dan Bošnjaka u Sandžaku. Taj dan proglašen je Danom sjećanja na sve bošnjačke civilne žrtve od 1912. godine, pa do genocida u Srebrenici počinjenog 1995. godine. Iz Bošnjačkog nacionalnog vijeća u više navrata je od Vlade Republike Srbije i predsjednika države zatraženo da se 11. juli, Dan sjećanja, proglasi i obilježava kao Dan žalosti u Republici Srbiji. 

U Novom Pazaru prije devet mjeseci, a u prisustvu članica udruženja “Majke Srebrenice”, otvoren je plato nazvan po preminuloj predsjednici Udruženja "Majke Srebrenice" Hatidži Mehmedović. Plato “Hatidža Mehmedović” zajedno su tada otvorili prvi čovjek Novog Pazara Nihat Biševac i predsednica Udruženja “Žene Srebrenice” Hajra Ćatić.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.