Četvrtak, 30.06.2022.

Novi pokušaj rješavanja krize: Počeo sastanak članova Predsjedništva BiH sa ambasadorima

Ambasadori pet država koji prisustvuju na sastanku su ujedno i članovi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH te će, pored ponovnog pokušaja započinjanja pregovora o formiranju vlasti, pokušati i pomoći u smirivanju aktuelnih političkih tenzija

Sastanak članova Predsjedništva BiH sa ambasadorima SAD-a, Italije, Francuske, Ujedinjenog Kraljevstva i Njemačke počeo je u Radnom salonu zgrade Predsjedništva BiH u Sarajevo.

Iako zvanično nije navedena tema sastanka, pretpostavlja se da će fokus razgovora biti na zastoju u formiranju vlasti u BiH. Gotovo godinu nakon održavanja Općih izbora u BiH, državna vlast još nije formirana zbog odbijanja Milorada Dodika i njegovog SNSD-a da prihvate dostavljanje Godišnjeg nacionalnog programa (ANP) u Brisel, što je obaveza BiH u okviru Akcionog plana za članstvo (MAP) u NATO-u, ali i obaveza propisana Zakonom o odbrani BiH te relevantnim odlukama Predsjedništva BiH, kao i Strategijom vanjske politike BiH.

U međuvremenu su akteri u pregovorima, uz posredovanje međunarodne zajednice, pokušavali pronaći kompromisno rješenje, poput dostavljanja reduciranog ANP-a u odnosu na prvobitni dokument, ali je Dodik odbio i tu mogućnost, kao i prijedlog predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Željka Komšića da se prihvati mogućnost, ukoliko novi predsjedavajući Vijeća ministara BiH iz SNSD-a ne pošalje ANP, da to uradi predsjedavajući Predsjedništva BiH.

Ambasadori pet država koji prisustvuju na sastanku su ujedno i članovi Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC) u BiH te će, pored ponovnog pokušaja započinjanja pregovora o formiranju vlasti, pokušati i pomoći u smirivanju aktuelnih političkih tenzija.

Nakon što je istekao rok važenja sporazuma kojeg su potpisali predsjednici SDA, SNSD-a i HDZ-a, a koji je podrazumijevao formiranje Vijeća ministara BiH do 5. septembra, te su političke tenzije porasle na temelju Dodikovih prijetnji unilateralnim stavljanjem van snage državnih zakona na temelju kojih su formirane i djeluju Oružane snage BiH, Uprava za indirektno oporezivanje BiH, državne pravosudne institucije te Državna agencija za istrage i zaštitu (SIPA) i Obavještajno-sigurnosna agencija BiH.

Kako bi pokušao "izbalansirati" odgovornost za nastalu krizu, Dodik je iskoristio posljednju Programsku deklaraciju SDA, u kojoj se kao politički cilj te stranke navodi vraćanje Republike BiH bez entiteta, a u tome ga nije spriječila činjenica da se isti cilj navodio i u ranijim deklaracijama SDA.

Nakon sastanka će biti održana i 6. redovna sjednica Predsjedništva BiH, na kojoj, kako je to najavio predsjedavajući Komšić, neće biti riječi o formiranju vlasti.

- Redovna je sjednica. Bit će neke redovne stvari, ono što Predsjedništvo treba redovno da radi. Dosta međunarodnih sporazuma, ugovora, bilateralnih i multilateralnih – izjavio je Komšić za FTV.

Faktor pratite putem aplikacija za Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook i Twitter.
Zabranjeno je prenošenje sadržaja bez odobrenja redakcije. Kontaktirajte nas na [email protected].
Vezani tekstovi
Više iz kategorije
Najnovije Najčitanije Na vrh