open-navfaktor-logo
search
Baraž za Prvu ligu FBiH
Novi skandal: Borac se žali na suđenje Deljkovića, upitan odlazak na revanš u Srebrenik
Fudbalska Bosna i Hercegovine, očito, ne može bez skandala.
10.06.2021. u 14:38
get url
text

Posebno je to izraženo posljednjih mjeseci kako je krovna kuća bh. fudbala dobila nove čelnike predvođene predsjednikom Vicom Zeljkovićem.

U proljetnom dijelu sezone svjedočili smo "svemu i svačemu" u Premijer ligi BiH, a sve je kulminiralo dva kola prije kraja sezone kada je Olimpik, nezadovoljan suđenjem, istupio iz elite.

Kada je takva situacija u PLBiH, pitate se kakva je u nižim ligama. "Odgovor" stiže iz Jelaha, gdje su jučer prvi meč baraža za uzlazak u Prvu ligu Federacije BiH igrali Borac i Gradina iz Srebrenika.

Domaćini su bili nezadovoljni suđenjem arbitra Benjamina Deljkovića iz Sarajeva, koji je, tvrde iz Borca, žestoko oštetio njihov tim, zbog čega je upitno da li će tim iz Jelaha putovati na revanš u Srebrenik.

- U Jelahu je domaći FK Borac, ekipa koja je od prvog do 30. kola u sezoni 2020/2021 bila na prvom mjestu Druge lige FBiH grupa Centar, dočekala pobjednika Druge lige Sjever, ekipu OFK Gradina iz Srebrenika.

Cijela utakmica je prošla u vrlo napetoj i neravnopravnoj borbi dvije ekipe, u kojoj smatramo (a za to imamo i video dokaze), da je glavni sudija Deljković oštetio našu ekipu u nekoliko spornih detalja, utjecao na konačan rezultat utakmice, i time besramno pokrao ekipu Borca.

Uz puno poštovanje naših sportskih prijatelja iz Srebrenika ekipe OFK Gradina, koji su jučer odigrali zaista odličnu utakmicu i propustili nekoliko dobrih prilika za gol, smatramo da im je glavni sudija, ipak, poklonio jedanaesterac iz koje su postigli jedini pogodak, a što im je bilo dovoljno za bod i tako olakšalo uzvratnu utakmicu.

Osim neopravdano dosuđenog jedanaesterca za goste smatramo i da je glavni sudija sa namjerom oštetio našu ekipu ne dosuđujući najmanje jedan očigledan jedanaesterac kada je gostujući igrač na očigled svih na stadionu igrao rukom u svom šesnaestercu, a što sudija Deljković nije sankcionisao najstrožom kaznom, jedanaestercom.

Osim ovih spornih situacija sa kojima je sudija utjecao na krajnji rezultat ove utakmice, smatramo da tokom cijele utakmice naša ekipa i ekipa Gradine nisu imali izjednačen sudijski kriterij što se tiče dosuđivanja prekršaja, a posebno sankcionisanja žutim kartonom, jer je naša ekipa u jučerašnjoj utakmici dobila čak sedam žutih kartona, za razliku od gostiju koje sudija Deljković nije sankcionisao za iste ili teže prekršaje.

Ipak, ono što nas je kao organizatore utakmice najviše zabrinulo je bilo više nego očito namjerno provociranje publike od strane glavnog sudije nesportskim i nekorektnim suđenjem na štetu domaće ekipe.

Nakon više od godinu dana zabrane posjete publike na tribinama, a uzimajući u obzir sve ono što su naši sugrađani kao i svi u državi proživjeli tokom ove pandemije, mislimo da je vrlo opasno po sigurnost svih nas dopustiti ovako bezobzirno i bahato ponašanje sudija na utakmicama, i upravo zbog toga apelujemo na sve odgovorne da ovakvim sudijama strogo zabrani da dijele pravdu i ovakvim ponašanjem prouzroče eventualno veliku štetu za sve, zbog koje bi sport izgubio svoj smisao.

Zbog svega ovog nabrojanog smatramo da je u srijedu naša ekipa nepravedno oštećena i pokradena od strane sudija na ovoj utakmici!

Uzimajući u obzir činjenicu da su nam kod kuće priredili ovakvu krađu zbog koje ne smijemo ni da zamislimo šta će da nam urade u subotu na gostovanju u Srebreniku, hitno ćemo održat sjednicu Upravnog odbora na kojom ćemo dobro razmisliti da li ćemo uopšte ići na uzvratnu utakmicu, jer mi fudbal igramo zbog sportskog nadmetanja, a ne da bi nam ljudi u "crnom" određivali sudbinu plasmana.

Utakmicu su sudili glavni sudija Benjamin Deljković iz Sarajeva, dok su njegovi pomoćnici bili Mirza Ćehaja iz Goražda i Edin Redžović iz Sarajeva. Četvrti sudija je bio Ernis Džemidžić iz Goražda, delegat je bio Mensud Drljević iz Goražda, a posmatrač suđenja Jasmin Topić iz Cazina - pišu u saopćenju koje je "potpisao" Senad S. Subašić, predsjednik Upravnog odbora FK Borac.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.