VEZANI TEKST - Pratite uživo rezultate izbora u Srbiji: Vučića već proglasili pobjednikom

Vučić je na press konferenciji u stranačkom izbornom štabu rekao da je na predsjedničkim izborima osvojio 59,9 do 60,1 posto glasova.

- Zdravko Ponoš dobio je 17,7 posto glasova, Miloš Jovanović 5,5 posto. Ja sam dobio 59,9 do 60,1 posto. Dame i gospodo, mi procenjujemo da je na današnje izbore izašlo oko 3.804.000 ljudi. Najveći u posljednje vreme. Gotovo svuda osim besmislenih i nepotrebnih tenzija suštinski je sve proteklo u najboljem redu i miru - rekao je Vučić. 

On je čestitao svim političkim takmacima.

- Ono što je važno za zemlju je da je utjecaj ukrajinske krize bio ogroman na rezultate izbora, i vidi se da se Srbija dramatično pomjerila u desno. I sam sam kriv što liste SNS-a imaju nešto manje glasova, ali ćemo o tome voditi računa prilikom formiranja vlade, i nećemo je formirati sa onima koji su zloupotrijebili povjerenje našeg naroda - istakao je.

Naveo je i da će Srbija morati da se opredijeli kojim putem će u budućnost, i istakao da će prije nego što napusti čelo SNS-a razgovarati sa svim političkim faktorima.

- Za one kojima je sve lako u izbornoj kampanji, neka nastave da se bave lagodnom politikom, za njih neće biti mjesta u vladi. To važi i za Vladu, i za gradsku skupštinu i gradsku vlast - rekao je on.

- Poslije Nikole Pašića bit ću Srbin koji je najduže bio na vlasti. Nisam neko ko se diči i hvali vlašću, ponizan sam pred svojim narodom koji mi je to povjerenje omogućio. Beskrajno sam zahvalan, posebno našem narodu na Kosovu, u Republici Srpskoj dobio sam gotovo 98 posto glasova - naveo je Vučić. 

Kada je riječ o parlamentarnim izborima, prema podacima SNS-a, lista Aleksandar Vučić - Zajedno možemo sve osvojila je 43,95 osto glasova, Ujedinjeni za pobjedu Srbije 13,6, Ivica Dačić-premijer 11,4, Miloš Јovanović - DSS-NADA - 5,3, Moramo - 4,7, Zavetnici i Dveri po 3,8 posto glasova.

Prema mandatima naveo je da SNS ima 124 ili 125 mandata.

- To bi značilo da većina za sastav Vlade je na ivici, ali sa Savezom vojvođanskih Mađara imamo dovoljno za formiranje - rekao je Vučić.

Ipsos i Cesid objavili su i prve preliminarne rezultate parlamentarnih izbora, a prema njima najveću podršku osvojio je Vučićev SNS sa 122 mandata. 

Prvi put od 2000. godine, Republička izborna komisija neće objaviti preliminarne rezultate u ponoć, kako je to do sada bila praksa. Najavljeno je da će tek sutra navečer u 20 sati saopćiti i podatke o izlaznosti i preliminarne rezultate.

U Srbiji su danas održani predsjednički i parlamentarni izbori, te izbori za skupštinu Beograda i još 13 gradova i općina. Zabilježene su nepravilnosti na određenim biračkim mjestima kao i incidenti. Pravo glasa imalo je 6.502.307 građana. Prema prvim procjenama izlaznost je bila oko 60 posto.