open-navfaktor-logo
search
Uveo prve promjene
Novi trener, nova pravila: Šta je Quique Setiene promijenio u Barceloni?
Gol Lionela Messija iz 76. minute susreta, poslije asistencija Artura Vidala, odlučio je pobjednika u meču 20. kola La Lige
21.01.2020. u 12:38
get url
text

Novi trener Barcelone Quique Setiene na klupi španskog velikana debitovao je minimalnom pobjedom nad Granadom.

Gosti su dosta dugo držali "nulu" na Nou Campu, a pitanje je kakav bi ishod meča bio da German Sanchez u 69. minuti nije zaradio isključenje.

Gol Lionela Messija iz 76. minute susreta, poslije asistencija Artura Vidala, odlučio je pobjednika u meču 20. kola La Lige.

Setiene je na taj način uspješno startovao na klupi Barcelone, no već u ovom susretu mogao se osjetiti Barcelonin stil igre koji je utemeljio pokojni Johan Cruyff, a kojeg je do savršenstva prije desetak godina doveo sadašnji menadžer Manchester Cityja Pep Guardiola.

Tako je recimo u 25. minuti utakmice posjed lopte bio 84:16, naravno u korist Barce.

Iako je katalonski sastav teško stigao do pobjede, mediji u ovom dijelu Španije su oduševljeni fudbalskom filozofijom novog trenera.

Posebno su sretni zbog Setieneove vjera u fudbalere iz La Masije, a ponajviše u mladog veznjaka Riquija Puiga, koji bi u bliskoj budućnosti mogao igrati uz De Jonga.

Zadovoljni su i zbog činjenice da je Messi vraćen u poziciju "lažne devetke", koja je u biti pozicija bez pozicije, a možda je i prouzrokovana povredom Suareza, ali navijače će zanimati Argentinca ponovo vidjeti u nekadašnjoj ulozi.

Kod Setienea ne postoji više jedna formacija, već igrači moraju biti spremni da igraju u više sistema, i to čak tokom jedne utakmice. Sistem protiv Granade najviše je ličio na 3-5-2 s Albom i Fatijem, dok je Sergi Roberto pomagao stoperima na desnoj strani, kao treći u posljednjoj liniji.

Katalonski mediji čak pišu da je novi trener promijenio i način zagrijavanja. Tako su, recimo, njemačkog golmana Marc-Andrea ter Stegena pred utakmicu s Granadom zagrijavala dvojica trenera, dok igrači imaju mnogo ozbiljniji zadatak uoči utakmice.

Igrači se zagrijavaju mnogo više bez lopte nego s loptpm, a čak su se i rezervni fudbaleri intenzivno zagrijavali uoči utakmice, što na Nou Campu odavno nije viđeno.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.