- Pod zdravstveno-sanitarnim nadzorom u Crnoj Gori nalaze se 5.863 osobe, a u institucionalnim karantinima se prema izvještaju ministarstva unutarnjih poslova nalaze 763 osobe - saopćeno je iz crnogorskog Instituta za javno zdravlje, prenosi Hina.

U nedjelju je u Kliničkom centru Crne Gore od posljedica koronavirusa preminuo šezdesetpetogodišnji muškarac iz Herceg Novog i to je prva žrtva pandemije u toj državi.

Od ponedjeljka su u Crnoj Gori na snazi nove mjere koje obavezuju sve vjerske zajednice "da vjerske obrede u vjerskim objektima obavljaju isključivo bez prisustva građana".

Kako je pojašnjeno iz crnogorske vlade razlog za uvođenje te mjere je činjenica da je u nedjelju u vjerskim obredima Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori prisustvovalo oko 1.350 vjernika.

Crnogorska policija do danas je sankcionirala 60 osoba koje su prekršile mjere koje je u cilju sprečavanja širenja koronavirusa donijelo Nacionalno koordinacijsko tijelo za borbu protiv zaraznih bolesti.

- Trideset i osam osoba je procesuirano zbog otvaranja ugostiteljskih objekata i njihovog rada, osam zbog kršenja rješenja o samoizolaciji dok je 14 osoba procesuirano jer su u automobilu prevozili više odraslih osoba, organizirali veće skupove ili nisu držali socijalnu distancu - saoopćio je za portal CDM Aleksandar Bošković iz crnogorske policije.

Crnogorska vlada i prije pojave prvog slučaja koronavirusa zabranila je javna okupljanja, te zaustavila nastavu u svim obrazovnim ustanovama.

Zatvoreni su svi ugostiteljski objekti, zabranjen je ulazak strancima i zaustavljen međunarodni promet putnika. Također je obustavljen taksi i javni autobusni i željeznički promet, te su zatvoreni svi frizerski i kozmetički saloni i stomatološke ordinacije.