open-navfaktor-logo
search
Sve blagodati poslastice
Nutricionistica otkrila: Koje su sve prednosti tamne čokolade i koliko je dnevno treba unositi
Tamna čokolada sve je više popularna i time postaje pravi užitak za tijelo. Brojne su zdrastvene dobrobiti ove poslastice, posebno one s visokim udjelom kakaa.
25.04.2021. u 20:48
get url
text

Tajna je u tome što takva čokolada sadrži flavonoide koji se ubrajaju u antioksidanse čime pozitivno utječu na zdravlje cijelog organizma. Uz to, čuva srce, smanjuje rizik od srčanih bolesti, regulira krvni pritisak, smanjuje stres i poboljšava koncentraciju i pamćenje.

Nutricionistkinja Jenna Hope ističe kako tamna čokolada sadrži više kakaa, a upravo je kakao nositelj brojnih blagodati.

Što je veći sadržaj kakaa, niži je sadržaj šećera. Tamna čokolada obično se kreće u omjerima od 70-100 posto. Što je veći postotak, niži je šećer, a sadržaj kakaa veći.

Također, tamna čokolada povezana je s poboljšanjem vaskularnih funkcija, smanjenjem krvnog pritiska i zdravljem srca. Uz to, pomaže u spavanju i bogata je magnezijem koji ima ključnu ulogu u opuštanju živaca i mišića te proizvodnji energije.

Ako se vodite načelima zdravog života koji ispunjava tijelo i um, svakako u dnevnu rutinu unesite između 20 i 30 grama čokolade. Naime, toliko je dovoljno jer je upravo tamna čokolada gorča od mliječne, pa s količinom valja pripaziti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.