open-navfaktor-logo
search
Skandal
O "potkivanju" Tegeltije pisao i The New York Times
Iako je državno tužilaštvo BiH pokrenulo istragu o tom slučaju, postoji široka sumnja da sudije i tužioci čiji poslovi i sredstva za život ovise o Tegeltiji mogu nepristrasno rješavati slučaj u koji je umiješan, navodi se u tekstu The New York Timesa
03.06.2019. u 11:14
get url
text

Afera "Potkivanje" u čijem se središtu našao prvi čovjek Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) Milan Tegeltija, odjeknula je i van granica naše zemlje.

Tako je o ovom slučaju, odnosno o protestu koji se u srijedu odigrao ispred Suda BiH, kao i pismu međunarodnih zvaničnika VSTV-u pisao i ugledni The New York Times.

"Stotine ljudi okupile su se u srijedu u Sarajevu zahtijevajući ostavku Milana Tegeltije, čelnika Visokog sudskog i tužilačkog vijeća, koje imenuje, razrješava i nadzire rad svih sudija i tužilaca u BiH", piše ovaj list.

U tekstu se objašnjava kako je protest ponukan videozapisom koji je objavljen u medijima, a na kojem je snimljen Tegeltija kako traži od poduzetnika da navede tužioca na njegovom slučaju i obećava da će to "pogledati".

Nakon što je napustio sastanak, poduzetnik je predao gotovo 1.000 eura posredniku, policajcu Marku Pandži, koji obećava da će mu ih "dati", u očitoj referenci na Tegeltiju.

- Vidio si čovjeka. Sto posto sam siguran da će to riješiti za tebe - kaže Pandža na videu nakon što je uzeo novac.

Tegeltija poriče bilo kakva nedjela. Alešević je, međutim, nakon toga rekao tužiocima da je snimio video kako bi dokazao kolika je korupcija u bosanskom pravosuđu, nakon sto su njegovi ponavljani formalni pokušaji da natjera VSTV da istraži njegove pritužbe propali.

- Iako je državno tužilaštvo BiH pokrenulo istragu o tom slučaju, postoji široka sumnja da sudije i tužioci čiji poslovi i sredstva za život ovise o Tegeltiji mogu nepristrasno rješavati slučaj u koji je umiješan - navodi se u tekstu The New York Timesa.

U tekstu se dalje navodi kako je VSTV osnovan 2004. godine pod jakim međunarodnim pritiskom i kako mu je zadatak da u duboko korumpiranoj zemlji održi nepristrano i profesionalno pravosuđe oslobođeno od političkog utjecaja.

- Međutim, postoji javna sumnja da je ovo tijelo pod političkim utjecajem, te da je potkopalo vladavinu zakona, odbijajući imenovanje nezavisnih sudija i tužilaca i umjesto toga postavljajući na dužnost one za koje se smatra da su bliski vladajućim političkim elitama i njihovim mrežama pokrovitelja - navodi se u tekstu.

U tekstu se spominje i pismo kritike koje su vodeći međunarodni diplomati poslali VSTV-u, u kojem upozoravaju na "zabrinjavajuće događaje" za koje su rekli da su "pokušaj odgode ili čak potkopavanja" reformskih napora usmjerenih na jačanje vladavine prava u zemlji.

Pismo, koje su potpisali šefovi izaslanstva Europske unije i misija Organizacije za sigurnost i saradnju u Evropi (OSCE), kao i visoki funckioner Američke ambasade, upozorili su VSTV na moguće "posljedice na buduću pomoć" ako se ne poništi smjer i osigura "opipljiv napredak u procesu reforme pravosuđa", navodi New York Times.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.