open-navfaktor-logo
search
Neprihvatljiva poruka
Obilježavanje godišnjice smrti kraljice Katarine Kosače u Blagaju podiglo tenzije
Koordinacija nevladinih organizacija iz Blagaja oglasila se povodom održane manifestacije "Obilježavanje 543 godine smrti kraljice Katarine Kosače" na Starom gradu Blagaju u organizaciji Mladeži HDZ-a Mostar.
26.10.2021. u 08:12
get url
text

Upozoravaju da je planirani sadržaj manifestacije sa jednonacionalnom ikonografijom, izmišljenim obilježjima Mostara i obilježjima paratvorevine Herceg-Bosne na lokalitetu Starog grada Blagaja bio politički skup sa folklornim sadržajima i iskrivljenim historijskim činjenicama, koji je imao za cilj provokaciju građana Grada Mostara.

Nadalje, ističu da je herceg Stjepan Kosača bio veliki bosanski feudalac i mudar upravitelj koji je u svoje vrijeme spajao istočne i zapadne kulture, te čiji je sin Ahmet paša Hercegović bio veliki osmanski vezir, a kćerka Katarina Kosača-Kotromanić supruga bosanskog kralja Stjepana Tomaša Kotromanića, a na koju su građani Blagaja posebno ponosni.

- Iz navedenih razloga, kao i neprihvatanja istinitih i historijskih činjenica iz prošlosti i presuda Međunarodnog suda u Hagu po pitanju Herceg Bosne, sadržaji koji imaju ovakve poruke nisu dobrodošli na Starom gradu Blagaju - ističu iz Koordinacije.

Stanovništvo Blagaja, kako dodaju, nikad neće prihvatiti održavanje ovakvih skupova jer je poruka koju oni šalju u Blagaju neprihvatljiva.

- Blagaj je od svog postanka svjetski poznata turistička destinacija i svaki dolazak u tom pogledu je prihvaćen i moguć, ali bez izmišljenog grba Mostara sa križom iz 1452. godine i obilježja paratvorevine Herceg Bosne - zaključuju iz Koordinacije.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.