open-navfaktor-logo
search
Položeno cvijeće
Obilježena godišnjica ubistva sedmero Sarajlija u nekadašnjoj Dobrovoljačkoj
U ulici Hamdije Kreševljakovića kod broja 47 (nekadašnja Dobrovoljačka) na današnji dan prije 28 godina sedam građana Sarajeva je poginulo, a četvero teže i lakše ranjeno od granate kalibra 120 mm ispaljene sa agresorskih položaja na Hladivodama.
29.11.2021. u 13:51
get url
text

Tog tragičnog dana 1993. godine poginuli su: Staka Aksentić, Zekerijah Dacić, Ibro i Sead Plakalo, Igbal Redžić, Dženan Smajić i Elvedin Zimić.

Obilježavajući 28. godišnjicu tog masakra članovi porodica i prijatelji poginulih, te delegacije Kantona Sarajevo i Općine Centar su 29. novembra 2021. godine položili cvijeće ispred spomen-ploče i učenjem Fatihe i minutom šutnje odali dužnu počast nevino nastradalim tokom granatiranja opkoljenog Sarajeva.

U ime Općine Centar cvijeće su položili predsjedavajući Općinskog vijeća Centar Sejad Đozo zajedno sa vijećnicima Samirom Fazlićem, Lejlom Khattab i Lajlom Ćosović.

U obraćanju prisutnima ministrica pravde i uprave Kantona Sarajevo Darja Softić-Kadenić je kazala da i danas moramo govoriti o našim stradalim sugrađanima.

– Svirepa ubistva i masakri širom Sarajeva i Bosne i Hercegovine nisu bili slučajni. Ovo je prilika da se podsjetimo na opsadu Sarajeva u kojoj su njeni građani bili izloženi velikim patnjama, kada su bili gladni, žedni i promrzli. Kao da ta patnja nije bila dovoljna, bili smo izloženi stalnim granatiranjem. Ubijeno je više od 12.000 građana Sarajeva, a od toga 1.601 dijete. Neprijateljska artiljerija nije birala ni godine, ni spol, niti vjersku, ni nacionalnu pripadnost. Bez obzira na prošlost, naša budućnost se mora graditi na ravnopravnosti svih naroda i građana. Moramo istrajavati na idejama na kojima Bosna i Hercegovina može i mora opstati, a to su ideje suživota, međusobnog uvažavanja i tolerancije. Da bi se to postiglo pravda mora biti zadovoljena, a počinioci svih strašnih zločina, kao i ovog kojeg obilježavamo danas, moraju biti adekvatno kažnjeni - kazala je Softić-Kadenić.

Za zločine počinjene nad stanovništvom opkoljenog Sarajeva, Međunarodni sud u Hagu je osudio Stanislava Galića, komandanta Sarajevsko-romanijskog korpusa Vojske RS, na maksimalnu kaznu doživotnog zatvora, dok je Dragoslava Miloševića, koji je naslijedio u komandnom lancu Galića i nastavio zločine nad građanima ovog grada, sud osudio na 33 godine zatvora. Na kaznu doživotnog zatvora osuđen je i Ratko Mladić, komandant Glavnog štaba vojske RS, između ostalog i za opsadu i ubijanje nedužnih civila opkoljenog Sarajeva, saopćeno je iz Općine Centar.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.