Predsjednik skupštinskog odbora za sigurnost i zastupnik i funkcioner Demokratske partije socijalista (DPS) Obrad Stanišić bit će ambasador Crne Gore u Bosni i Hercegovini, javlja Anadolu Agency (AA). Stanišić je danas dobio pozitivno mišljenje od skupštinskog odbora za međunarodne odnose i iseljenike, nadležnog za davanje mišljenja o kandidatima za ambasadore.

Predsjednik i članovi odbora saglasili su se da je Stanišić, kao dugogodišnji istaknuti predstavnik zakonodavne vlasti, sa iskustvom nekadašnjeg pomoćnika ministra vanjskih poslova i angažmanom na mjestu zamjenika šefa crnogorske delegacije pri Parlamentarnoj skupštini NATO-a, neko ko veoma dobro razumije regionalni sigurnosni kontekst i ulogu BiH u njemu. 

-Zato je, prema riječima članova odbora, Stanišić pravi kandidat za ambasadora Crne Gore u Sarajevu - kaže se u saopćenju. 

Kako se navodi, o pozitivnom mišljenju o Stanišiću, odbor će u najkraćem roku informisati predsjednika Crne Gore. Stanišić će na funkciji ambasadora u Sarajevu naslijediti Milana Lakića. 

Obrad Stanišić je završio Filološki fakultet. Od 1980. do 1986. radio je kao nastavnik srpsko-hrvatskog jezika i književnosti u Loparama u Bosni i Hercegovini. Od 1986. do 1991. bio je prosvjetni inspektor u Mojkovcu, a od 1991. do 1993. bio je predsjednik SO Mojkovac. Od 1993. do 1998. bio je pomoćnik ministra vanjskih poslova u Vladi Crne Gore, dok je u periodu od 1999. do 2004. radio kao sekretar Ministarstva zaštite životne sredine i uređenja prostora u Vladi Crne Gore, nakon čega je u tri mandata biran za zastupnika.