open-navfaktor-logo
search
Sankcije
Obrazloženje Britanije: Dodik i Cvijanović ohrabreni Putinom de facto provode secesiju RS-a
Ohrabreni ruskim podrivanjima međunarodnog pravnog sistema, obje osobe su iskoristile svoje pozicije vlasti kako bi forsirale de facto secesiju Republike Srpske – jednog od dva entiteta Bosne i Hercegovine – što je direktno u suprotnosti sa ustavom zemlje. Tako Britanci opisuju zbog čega su uveli sankcije Željki Cvijanović, predsjednici RS-a, i Miloradu Dodiku, članu Predsjedništva BiH.
11.04.2022. u 14:40
get url
text

VEZANI TEKST - Velika Britanija uvela sankcije Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović

Milorad Dodik je pokrenuo akciju za povlačenje Republike Srpske iz ključnih državnih institucija, koristeći razdornu, opasnu, nacionalističku retoriku, narušavajući domaći i regionalni mir i podstičući etničku mržnju i poricanje genocida, navodi se na stranici Vlade Velike Britanije. 

- U međuvremenu, u oktobru 2021. godine, Željka Cvijanović je iskoristila svoju kancelariju za podnošenje zakona u Republici Srpskoj kojima se nastojalo prenijeti državne nadležnosti na entitetski nivo. Cvijanović je javno veličala ratne zločince i negirala genocid u Srebrenici.

Radeći u koordinaciji sa SAD-om i drugim partnerima koji imaju isto mišljenje, ministarica vanjskih poslova se nada da će današnja objava potaknuti druge nacije da primijene slične restriktivne mjere koje političare pozivaju na odgovornost za njihovo destabilizirajuće i opasno ponašanje - navodi se na stranici britanske vlade.

Ministrica vanjskih poslova Velike Britanije Liz Truss je rekla:

VEZANI TEKST - Dodik: Prekinut ću kontakt s britanskim ambasadorom

- Ovo dvoje političara namjerno potkopavaju teško stečeni mir u Bosni i Hercegovini. Ohrabreni Putinom, njihovo nepromišljeno ponašanje ugrožava stabilnost i sigurnost širom Zapadnog Balkana.

Ovim oštrim sankcijama pokazujemo da će neprijatelji mira biti pozvani na odgovornost.

Postupci i retorika Dodika i Cvijanović prijete da ponište 26 godina teško stečenog mira i stabilnosti i potkopaju Opći okvirni sporazum za mir (Dejtonski mirovni sporazum), koji je okončao neprijateljstva 1995. godine - rekla je ministrica.

S obrazloženjem sankcija danas se oglasio i ambasador Velike Britanije u BiH Matthew Field.

 

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.