Stranka demokratske akcije je, ističe Obuća, osvojila pet od ukupno 25 mandata u kantonalnoj skupštini i vlast ne bi trebalo formirati bez onih koji imaju najveće povjerenje birača.

Kako je navela, od 13 političkih subjekata koji su na ovom izbornom nivou prešli izborni prag, za dva više nego na izborima 2018. godine, dosad su se samo politički subjekti Narod i Pravda te Socijaldemokratska partija BiH izjasnili da ne žele u novu vlast sa Strankom demokratske akcije.

Ona je ocijenila, međutim, da jedino sa SDA mogu biti nastavljeni pozitivni procesi u Goraždu odnosno Bosanskopodrinjskom kantonu i u finansijskom smislu i u smislu infrastrukturnih projekata.

Prema jučerašnjim preliminarnim podacima Centralne izborne komisije BiH, za Skupštinu Bosanskopodrinjskog kantona obrađena su sva biračka mjesta.

Među 13 političkih subjekata koji su prešli izborni cenzus, Stranka demokratske akcije je kao pobjednica osvojila 15,21 posto glasova.

Slijede je Narod i Pravda sa 10,35 posto glasova, Novi početak sa 10,29 posto, Socijaldemokratska partija BiH 7,83 posto, Stranka za BiH 7,67 posto, Nova politička inicijativa 6,67 posto, NES 6,58 posto, Nezavisna građanska lista 4,71 posto, Bosanska narodna stranka BNS 4,67 posto.

Iza njih su po broju osvojenih glaova Bosanskohercegovački demokrati – Džebrail Bajramović sa 4,45 posto, Liberalna stranka – LSBiH 4,15 posto, Željko Komšić – Za građansku državu DF/GS 4,06 posto i Savez za bolju budućnost BiH sa 3,63 posto glasova.

Ostali izborni takmaci za Skupštinu Bosanskopodrinjskog kantona osvojili su manje od tri posto glasova.