open-navfaktor-logo
search
Udar na poredak
Obuća: Udruženi politički poduhvat SDP-a i HDZ-a sa privjescima nastavlja marginalizaciju Bošnjaka
Udruženi politički poduhvat SDP-a Bosne i Hercegovine i HDZ-a BiH sa privjescima nastavlja svoju medijsku manipulaciju i političku marginalizaciju Bošnjaka i ostalih bosanskohercegovačkih patriota, saopćila je na svome Facebook profilu delegatkinja Doma naroda Federacije Bosne i Hercegovine Aida Obuća.
20.02.2023. u 20:21
get url
text

- Kako smo mogli vidjeti, koalicija "HZSDP" oličena u Igoru Stojanoviću i Lidiji Bradari je izvršila udar na ustavni poredak Bosne i Hercegovine. Učinili su to uz punu svijest, stečenu decenijskim stažom u parlamentarnim klupama, o proceduri propisanoj u stavu (13) člana IV.B.2 Ustava koja propisuje da: "Tri kandidata izabrana u skladu s ovim članom odlučuju između sebe koji od njih će obavljati funkciju predsjednika." Naravno, sve u nadi da će tako moći konzumirati ovlaštenja Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH iz istog stava zanemarujući pritom odredbe u članu 20. koji eksplicitno navode da se izbor vrši: "kako je utvrđeno u članu IV. B. 2", a to jeste po nemogućnosti dogovora, a ne donošenju "odluka." - navela  je Obuća i dodala:

- Pozivam ih kao građanin ove države i izabrani predstavnik građana da objasne sljedeće:

- Da li su svjesni da navedeno krovno tijelo za provođenje izbora, uključujući i posredne, nije zaprimilo potrebnu dokumentaciju sjednice Doma naroda, a koja im je neophodna za navedenu proceduru?
- Da li posjeduju dokaze o službenim, protokolisanim, pozivima gospodinu Lendi?
- Da li posjeduju dokumentaciju u vidu dnevnog reda navodnih sastanaka, zapisnike i stenograme koji potvrđuju njihovo održavanje, raspravu i konstataciju da Refik Lendo odbija dogovor?
- Da li znaju da ne mogu donositi ovakav vid odluke obzirom da ne postoji saglasnost, niti da isti akt mogu objaviti u Službenom listu FBiH obzirom da isti ne postoji?

Obuća je navela da "Ustav propisuje u članu 3. da predsjednik/potpredsjednik mogu biti smijenjeni sa toliko željenih funkcija ukoliko prekrše zakletvu, a koja ukoliko su zaboravili glasi: 'zaklinjem se da ću poštovati Ustav i zakone Bosne i Hercegovine, Federacije Bosne i Hercegovine'".

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.