- Djeca povremeno trebaju kiseoničku potporu, ali niti jedno nije za mehaničku vantilaciju. Pored petero djece mlađe od mjesec, imamo jedno dijete od šest i po mjeseci, a ostali su između dvije i tri godine starosti - kaže dr. Selma Alajbegović Selimović, pulmolog na Klinici za dječije bolesti UKC-a Tuzla.

COVID-19 i druge bolesti

Pored COVID-19, dr. Alajbegović Selimović ističe da trenutno imaju veliki priliv respiratornih pacijenata, odnosno djece s upalom pluća, bronhitisom i sličnim tegobama.

- Imamo povećan priliv djece oboljele i sa sumnjom na COVID-19. Dnevno u Covid-ambulanti imamo do 15 pregleda, a morali smo proširiti i Covid-odjel za hospitalizaciju. Mi odlukom menadžmenta i Kriznog štaba od 2020. godine postali necovid-infektivna klinika za djecu jer Infektivna klinika ima veliko opterećenja zbog COVID-19. Mi sada imamo hospitaliziranu djecu s ozbiljnim zaraznim bolestima, koji se prije nisu liječili kod nas - kaže v. d. načelnica Klinike za dječije bolesti dr. Lejla Osmančević.

Ona dodaje da djeca s prolivima, ospicama, varičelama i meningitisom sada dolaze na Kliniku za dječije bolesti.

- Mi smo sada UKC u malom jer se borimo na više frontova istovremeno. Djecu s meningitisom moramo izolirati s posebnim osobljem, a na drugom mjestu je izdvojen Covid-odjel. Istovremeno imamo dječiju hirurgiju, hematoonkološki odjel, intenzivnu njegu s prijevremeno rođenom djecom i jednostavno dođe vrijeme kad je opterećenje veliko. Zbog toga smo reducirali hladni operativni program i rad specijalističkih ambulanti, da bismo smanjili međusobni kontakt zdrave i bolesne djece - pojašnjava dr. Osmančević.

Određen broj zaposlenih, sestara i ljekara, uvijek je van stroja bilo zbog izolacije ili pozitivnog nalaza na koronavirus.

Apel građanima

- Organiziramo se kako možemo, ali ne znam do kad ćemo moći. To nije samo problem kod nas, problem je u cijeloj državi. Situacija je alarmantna što se tiče pozitivnih pacijenata, ali i zdravstvenih radnika - kaže dr. Alajbegović Selimović.

Broj hospitalizirane djece oboljele od COVID-19 mijenja se iz sata u sat, ali ono što je konstanta za ovu Kliniku UKC-a je veliki pritisak i otežan rad, kako zbog pritiska izazvanog panedmijom, odnosno oboljelog osoblja i povećanog priliva pacijenata, tako i zbog drugih zaraznih bolesti.

- Zbog svega toga molimo građane da se vakcinišu, smanje nepotrebne kontakte djece i dolaske na Kliniku jer koliko god mi u trijaži pazili, dolazi do miješanja pacijenata i tako se šire zarazne bolesti - kaže dr. Osmančević.