open-navfaktor-logo
search
Organizovanje slavlja
Od ponedjeljka blaže mjere u Brčko distriktu: Svadbe se trebaju prijaviti inspekciji i policiji
U ponedjeljak, 1. marta, na području Brčko distrikta Bosne i Hercegovine stupaju na snagu blaže mjere za sprječavanje širenja koronavirusa koje je u petak donio Štab za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH.
27.02.2021. u 12:41
get url
text

Novom naredbom zabrana kretanja osobama na području Brčkog trajat će sat vremena manje odnosno u vremenskom periodu od 24 do 5 sati, dok je za sat produženo dozvoljeno radno vrijeme ugostiteljskim objektima i drugim aktivnostima u zatvorenim prostorima, odnosno do 23 sata.

Osim toga Štab za zaštitu i spašavanje donio je i naredbu kojom se dozvoljava svim svadbenim salonima organizovanje slavlja, uz obavezno poštovanje epidemioloških mjera, koje između ostalog podrazumijeva ograničenje broja učesnika, prijavu termina održavanja slavlja Inspektoratu i Policiji Brčko distrikta BiH sa spiskom gostiju kao i ostalih mjera.

Kada su u pitanju ostale mjere, između ostalog, preporučuje se održavanje fizičkog razmaka između osoba od 1,5 metra, koje se ne mora se primjenjivati između članova istog domaćinstva ili osoba koje su uobičajeno u bliskom kontaktu. Preporučeno je i da osoblje koje poslužuje na slavljima koristi maske za lice.

- Najveći broj osoba koji mogu istovremeno boraviti u zatvorenim i na otvorenim prostorima, uz poštovanje preporučenog fizičkog razmaka od 1,5 metra među posjetiteljima odnosno jedna osoba na 2,5 metra kvadrata, organizatori će odrediti u skladu sa veličinom prostora objekata i objekata predviđenih za slavlja - navodi se u Naredbi u dijelu koji se odnosi na ograničenje ukupnog broja osoba.

Prema Naredbi učesnici i osoblje prije slavlja treba da izmjere temperaturu, a ako je ona u jutarnjim satima viša od 37,2 stepena Celzijusa, ako se osoba osjeća bolesno ili ima bilo koje znakove bolesti ne preporučuje se odlazak na posao i slično.

Sjedeća mjesta treba da budu označena i udaljena najmanje 1,5 metar, a preporučuje se i da učesnici prilikom ulaska izbjegavaju grupisanje, kao i da najprije ulaze  učesnici koji  sjede  u  najudaljenijem dijelu prostora od vrata i tako po redu, kao i da za istim stolom budu smješteni učesnici koji su u uobičajenom kontaktu.

U Naredbi ne navodi da se preporučuje da se pozornica postavi na četiri metra udaljenosti od ostalih učesnika, sa razmakom od dva metra između muzičara odnosno izvođača.

- Broj osoba koje istovremeno mogu boraviti na plesnom podiju zavisi od veličine podija, te je preporuka da se osigura prostor od 2,5 metra kvadratna po osobi - navodi se u Naredbi Štaba za zaštitu i spašavanje Brčko distrikta BiH.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.