open-navfaktor-logo
search
Nesretna karijera
Od Realovog Galactica do prodavača cigareta: Godinama nije otišao na stadion
Mostoles, industrijsko naselje udaljeno dvadesetak kilometara od Madrida, najpoznatije je po svom najpoznatijem sinu. Tu je rođen Iker Casillas, dugogodišnji kapiten Real Madrida.
08.05.2020. u 14:12
get url
text

Ukoliko u Mostolesu želite zadovoljiti svoju nikotinsku ovisnost, možda ćete imati sreću da kutiju cigareta dobijete iz ruku pobjednika UEFA Lige prvaka Oscara Minambresa.

Riječ je o bivšem igraču Real Madrida, koji je svlačionicu dijelio s Ronaldom, Raulom, Zidaneom i kompanijom. Minambres je bio velika uzdanica španskog fudbala i mnogi su ga vidjeli u dresu Crvene furije, za čije je omladinske selekcije i nastupao. Međutim, povrede su mu uništile karijeru i bio je prisiljen izdržavati porodicu prodajom cigareta.

Minambres je svoju eru u Realu počeo 1999. godine kroz treću ekipu, zatim je bio član B tima dvije godine, da bi među Kraljeve ušao 2002. godine. Za Real Madrid je nastupio u 37 takmičarskih utakmica. Bio je član generacije koja je osvojila La Ligu 2003. godine, a okitio se i medaljom Lige prvaka 2002. godine.

Što je više utakmica imao u nogama, njegovi problemi bili su veći. Sa 22 godine počeli su problemi s koljenom, a kada je okončao karijeru, kazao je da njegovo tijelo nije moglo izdržati velike napore profesionalnog fudbala.

Ovaj Španac, koji je korišten kao defanzivac, ali i desni vezni, okušao se na posudbi u Espanyolu u sezoni 2004/05. Upisao je pet nastupa. Poslije dvije godine boli i očaja odlazi u trećeligaša Hercules Alicante, što je bio njegov posljednji pokušaj da spasi karijeru. Međutim, dan nakon što je potpisao, odlučio je raskinuti trogodišnji ugovor jer mu koljeno nije bilo zaliječeno. Odmah je, 2007. godine, i okačio kopačke o klin.


U karijeri je, očekivano, najviše novca zaradio u Realu. Bogatstvo nije gomilao, već je ulagao u nekretnine. Morao je prodati svoju luksuznu kuću kada je novca ponestalo. Očajnički je trebao neki posao, jer ima porodicu. Suprugu i dvoje male djece. Tako je nabavio licencu i odlučio otvoriti trgovinu duhana. Tu svakodnevno radi od osam ujutro do 20 sati.

- Postao sam prodavač cigareta jer mi je brzo trebao novi posao. Uvijek sam bio protivnik pušenja, ali nekako morate zaraditi. To nije posao koji želim raditi cijeli život, ali za sada je to uredu - rekao je Minambres.

U međuvremenu se distancirao od profesionalnog sporta. Kaže da nikada nije požalio što je obukao kopačke, ali da je bilo jasno da njegovo koljeno neće izdržati. Priznao je da već godinama nije posjetio fudbalski stadion, a na TV-u nekada odgleda poneku utakmicu.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.