open-navfaktor-logo
search
Amanda Staveley
Odbila prosidbu jednog princa, zbog drugog četiri godine radila na kupovini Newcastle Uniteda
Od prije nekoliko dana Newcastle ima novog većinskog vlasnika, a to Investicijski fond (Public Investment Fund) iz Saudijske Arabija na čijem je čelu princ Mohammed Bin Salman.
10.10.2021. u 21:23
get url
text

Engleski mediji naveli su kako je PIC za oko 350 miliona eura od kompanije St. James Holdings Limiteda u vlasništvu Mikea Ashleyja kupio klub, a u vlasničku strukturu Newcastle Uniteda sa PIF-om uključeni su i PCP Capital Partners i RB Sports & Media.

Četiri godine 48-godišnja Amanda Staveley radila je na tome da se popularne Svrake prodaju sadašnjem vlasniku, a upravo je njoj sa PCP-om pripao udio od deset posto u vlasništvu kluba.

I prije nego je kročila u svijet fudbala Amanda bila je itekako poznata u Engleskoj. Žena koja boluje od neizlječive Huntingtonove bolesti, rekla je "ne" pricu Andrew jer nije željela biti dio kraljevske porodice. Nakon što su se upoznali 2001. godine, on ju je dvije godine zaprosio, ali je onda odbila.

Ipak, engleski mediji pišu kako je Amanda od te veze itekako profitirala jer je preko prica Andrewa upoznala brojne poslovne kontakte, koje je kao bivši model iskoristila u svojim poslovima finansija.

Staveley se 2011. godine udala za iranskog biznismena Mehrdada Ghodoussija, a prema informacijama iz otočkih medija pretpostavlja se da je na poslovima s dionicama zaradila oko 120 miliona funti.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.