open-navfaktor-logo
search
Reagiranje
Odbornica iz Srebrenice pisala Schmidtu: Pokažite interes kada je u pitanju zastupanje Bošnjaka u RS-u
Odbornica DF-a u Skupštini općine Srebrenica Dželaludina Nukić uputila je otvoreno pismo visokom predstavniku u BiH Christianu Schmidtu.
08.09.2021. u 10:58
get url
text

Pismo prenosimo u cijelosti:

Uvaženi Visoki predstavniče Schmidt!

Kako do sada nismo dobili Vaš odgovor po pitanjima upućenim ispred grupe bošnjačkih odbornika u SO Srebrenica, smatram za potrebnim ponovo Vam se obratiti posebno zbog izjava usmjerenih na davanja mogućnosti Hrvatima da se osjećaju zastupljenim.

VEZANI TEKST - Schmidt: Komšić predstavlja Hrvate, ali su ga više birali Bošnjaci

Naime, na konferenciji u Njemačkoj pod nazivom "Euroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine" iskazali ste interesovanje za predstavljanje Hrvata u Bosni i Hercegovini, te Vas ovom prilikom pozivam da isto interesovanje iskažete kada je u pitanju predstavljanje Bošnjaka u manjem bh. entitetu, posebno žrtava genocida, čija su prava najviše ugrožena u ovoj zemlji.

Nemoralno i necivilizacijski je da pripadnici policije i vojske RS-a (koji su počinili genocid u Srebrenici) i njihova djeca imaju više prava od nas žrtava genocida u Srebrenici, ali i povratnika u cijelom entitetu Republika Srpska. Najbolje to mogu pokazati na svom primjeru jer kao žrtva genocida, čiji je otac i mnogobrojna druga muška familija ubijena u srebreničkom genocidu,  nemam nikakvih prava u Srebrenici posebno kada je u pitanju zapošljavanje u javne institucije, a djeca potencijalnih ubica naših roditelja imaju prioritet u tome i u drugim pravima. Da stvar bude gora, i naša djeca ne da nemaju prava koja im pripadaju u svakoj normalnoj državi, već im se kroz obrazovni sistem nameće neistina kao istina i veličanje zlodjela počinjenih nad njihovim precima.

Zato od Vas tražim da u pogledu izmjena izbornog zakonodavstva u BiH moraju biti prioritetna prava žrtava srebreničkog genocida, tj. onih osoba koje su se nakon tako strašnog zločina vratile u mjesto gdje im je bilo zabranjeno živjeti  i doprinesete da se izmjenama izbornog zakona omogući pravično predstavljanje žrtava genocida odnosno Bošnjaka povratnika u Srebrenici, jer na to imamo najviše prava u ovoj državi. To isto pravo moraju imati i drugi povratnici Bošnjaci u manji bh. entitet.

Da Vas podsjetim, iako smo zajedno svjedoci toga, da Bošnjaci u RS-u nemaju pravo birati člana Predsjedništva BiH iz reda svoga naroda. U institucijama RS-a Bošnjake predstavljaju osobe koje se samo na papiru deklarišu kao Bošnjaci, a radi funkcija koje im se u ime nas dodjeljuju. Kod nas u Srebrenici je još gore stanje jer njome uistinu vlada Republika Srbija iz koje dolazi najveći broj srpskih odbornika. To je samo potvrda izbornog rezultata kada na dan izbora više od 3.000 Srbijanaca dođe u Srebrenicu da glasa, a da pri tome ne znaju niti jedan naziv neke od srebreničkih ulica.

Dakle, Srebrenicom a time i Bošnjacima, povratnicima - žrtvama genocida, vlada ona ista država, odgovorna za nesprečavanje genocida iz jula 1995. godine, cilj im je i danas isti - ućutati, obespraviti i na kraju otjerati žrtve srebreničkog genocida i time završiti sa etničkim čišćenjem nesrba i staviti tačku na srebrenički genocid. Uistinu, očekujemo od Vas da poduzmete aktivnosti kako bi se sve navedeno eliminisalo i pored brige i zabrinutosti za predstavljanje Hrvata u ovoj zemlji tu istu empatiju iskažete i prema Bošnjacima u RS-u, a posebno prema žrtvama genocida, jer one zaslužuju da imaju poseban status u ovoj zemlji, ako ništa bar u gradu u kojem je počinjen najstrašniji zločin u Evropi nakon II svjetskog rata.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.