Oni su optuženi u predmetu "Respiratori", a koji se odnosi na nabavku 100 respiratora koje je posredstvom firme Srebrena malina , nabavila Federalna uprava civilne zaštite za potrebe liječenja oboljelih od COVID-19.

Ročište u Sudu je, međutim, odgođeno, a što nam je potvrđeno iz te pravosudne institucije.

VEZANI TEKST - Tužioci još nisu utvrdili "zaradu" Novalića i ostalih, advokati tvrde da je Tužilaštvo "generisalo histeriju" i ništa nije dokazalo

Iz Suda BiH nisu naveli razloge odgode, a prema nezvaničnim informacijama, do odgode je došlo zbog bolesti jednog od članova Sudskog vijeća.

Na sutrašnjem ročištu je, inače, bilo planirano iznošenje uvodnih riječi odbrane Jelke Milićević, a što zbog vremenskog ograničenja nije bilo moguće na prošlom ročištu.

Podsjetimo, na prošlom ročištu iznesene su uvodne riječi Tužilaštva i odbrana Novalića, Solaka i Hodžića.

Tužioci Džermin Pašić i Mirza Hukeljić najavili su da će "sve tvrdnje Tužilaštvo potkrijepiti i subjektivnim i objektivnim dokazima", te dokazati krivnju optuženih.

S druge strane, odbrane su kazale da Tužilaštvo BiH ne samo da svoje tvrdnje nije potkrijepilo dokazima, već pojedina krivična djela koja im se stavljaju na teret, nisu čak ni opisana.

- Ne mogu da ne iskažem svoje razočarenje da je ovakav akt uopće prošao kontrolu sudije za prethodni postupak - kazala je glavna braniteljica premijera Novalića advokatica Vasvija Vidović.

Novi termin nastavka suđenja bit će poznat naknadno.