Vučić je dobio "novi šamar", ovoga puta iz komšiluka, gdje mu je na direktan način Zoran Milanović objasnio kako bi trebalo da se ponaša ukoliko želi da Srbiju odvede u Evropsku uniju, što su naprednjaci prije dolaska na vlast jasno stavili kao prioritet.

Međutim, realnost je takva da Srbija trenutno kaska u mjestu, ne otvara nova poglavlja u pristupanju Evropskoj uniji, pa se stiče utisak da režim "moli Boga da ne uđe u EU".

To je poručio i predsjednik Hrvatske Zoran Milanović, koji je prokomentarisao taj put Srbije ka Evropskoj uniji, ali je govorio i o ophođenju Aleksandra Vučića prema Hrvatskoj.

- Ja sam predsjednik Republike koji je izabran na isti način kao i on i moja ovlaštenja su taman takva kolika treba i da budu, ne velika. A on je gospodar države. Jedne države koja nije uspješna, koja ne zna šta će sa sobom. Ne zna da li bi u Evropsku uniju ili ne bi, jer oni sve rade da ne uđu u Evropsku uniju, a kao pregovaraju - rekao je Milanović i naglasio:

- I to je naprosto zaluđivanje, jedna vrsta "stoun volinga". U komunikaciji sa Hrvatskom ja ne držim mnogo do toga da se nešto poštuje, da smo mi nešto mnogo važni, ali mi nismo u ravnopravnom položaju. Mi smo članice EU, a oni nisu i ako žele da uđu u Evropsku uniju, moramo da razgovaramo - istakao je predsjednik Hrvatske.

Podsjetio je Milanović na situaciju kada je Hrvatska pristupala Evropskoj uniji.

- Nama nije padalo na pamet da se tako bezobrazno i drsko ophodimo sa Slovenijom, koja je manja od Hrvatske, ali je bila članica EU-a. Dakle, mi nismo u istom položaju. Ja ne želim te položaje da koristim za ucjenjivanje, ali imam utisak da na drugoj strani uopće ne postoji stvarna ambicija da Srbija za 15 godina uđe u Evropsku uniju. To je možda zato što bi svi oni koji trenutno vladaju Srbijom morali da traže domovinu negdje drugdje - rekao je Milanović u poruci koja je odjeknula regionom.