open-navfaktor-logo
search
Od 1. jula
Odluka Štaba za vanredne situacije RS-a: Ukidaju se karantini za izolaciju pozitivnih na koronavirus
Štab za vanredne situacije RS-a ukinuo je objekte za izolaciju karantinskog tipa u ovom entitetu, saopćeno je nakon današnjeg sastanka Štaba.
29.06.2020. u 18:44
get url
text

Od 1. jula nalaže se prestanak rada sljedećih objekata za izolaciju karantinskog tipa:

- JZU Univerzitetski klinički centar Republike Srpske na lokaciji-stara pulmologija;

- JZU Bolnica "Srbija", Istočno Sarajevo, na lokaciji-stara pulmologija;

- JU Dom učenika "Bijeljina", Bijeljina;

- JU Dom učenika Trebinje;

- JU Dom učenika Doboj.

Štab je zadužio koordinatore za zdravstvena pitanja u navedenim objektima da do 1. jula obave pregled osobna koje se nalaze u izolaciji u navedenim objektima i u zavisnosti od medicinskog nalaza Higijensko - epidemiološkim službama nadležnih domova zdravlja dostave informacije i preporuče da se osobe bez simptoma i sa blažim simptomima upute u kućnu izolaciju, a osobe sa srednje teškim i teškim simptomima upute na bolničko liječenje, saopćeno je iz Vlade RS-a.

HES službe nadležnih domova zdravlja zadužene su da od 30. juna osobe sa testom pozitivnim na SARS-CoV-2 koje su bez simptoma i sa blažim simptomima upućuju u kućnu izolaciju, a osobe sa srednje teškim i teškim simptomima upućuju na bolničko liječenje.

- HES službe domova zdravlja zadužene su da, ukoliko osobe zaražene virusom SARS-CoV-2 nemaju uslova za obavljanje kućne izolacije prema preporukama Instituta za javno zdravstvo RS-a, u saradnji sa lokalnim kriznim štabovima obezbjede izolaciju za njih - stoji u saopćenju.

Štab je donio i Zaključak o potrebi nabavke testova za RT-PCR aparat za dokazivanje SARS-CoV-2.

- Štab za vanredne situacije je saglasan da se izvrši nabavka 25.000 komada testova za RT-PCR aparat za dokazivanje SARS-CoV-2, za potrebe zdravstvenih i drugih ustanova u RS-u - navodi se u saopćenju i dodaje da je za realizaciju ovog zaključka nadležan Institut.

Štab je donio i Zaključak o donaciji direktnih antigenskih testova za dokazivanje SARS-CoV-2 javnim bolničkim ustanovama, te prihvatio Informaciju o potrebi donacije direktnih antigenskih testova za dokazivanje SARS-CoV-2 javnim zdravstvenim ustanovama.

Štab za vanredne situacije donio je Zaključak o izmjeni Zaključka o obaveznom sprovođenju mjera za reagovanje na pojavu bolesti izazvane novim virusom korona (COVID-19) u RS-u.

- Izmjenom ovog zaključka, do 6. jula godine zabranjuju se takmičarske aktivnosti sportskih organizacija i sportista osim za sljedeće sportove bez prisustva publike: atletika, biciklizam, bodibilding, vazduhoplovstvo, kajak, kanu i rafting, stoni tenis, streljaštvo, tenis, auto-moto sport, gimnastika, planinarstvo, badminton, veslanje, sportovi podvodnih aktivnosti, sportski ribolov, konjički sport, streličarstvo, golf, dizanje tegova, jedrenje i triatlon - navodi se u saopćenju iz Vlade RS.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.