Tužilaštvo Bosne i Hercegovine bilo je rpedložilo pritvor zbog opasnosti od bjesktva i opasnosti da bi boravkom na slobodi osumnjičeni mogli ometati istragu, prikrivati dokaze i vršiti uticaj na svjedoke ili saučesnike.

Sud Bosne i Hercegovine odbio je prijedlog Tužilaštva Bosne i Hercegovine te odredio kućni pritvor za Zdravka Kandića, nekadašnjeg zapovjednika Petog bataljona Nevesinjske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), Dragana Đurđića, nekadašnjeg zamjenika zapovjednika Petog bataljona Nevesinjske brigade te trenutnog pripadnika Oružanih snaga BiH, zatim za bivše pripadnike ove jedinice Dragana Ivaniševića, Gorana Došlu i Milana Trifkovića te bivše rezervne milicionere Sinišu i Mladena Kandića i Dragoslava Aćimovića, koji su osumnjičeni za zločin protiv čovječnosti. Zdravko Kandić je osumnjičen i za zločin protiv ratnih zarobljenika, piše Birn.

VEZANI TEKST - Zločini u Nevesinju: Među uhapšenima i dvojica pripadnika OSBiH, jedan od njih pukovnik

Osumnjičenim su određene i mjere zabrane putovanja, međusobnog sastajanja te sastajanja sa svjedocima.

Osumnjičeni se, kako je na ročištu na kojem se raspravljalo o pritvoru rekla tužiteljica Eldina Biuk, terete da su sudjelovali u sistematičnom napadu VRS-a na području Nevesinja, odnosno da su učestvovali u progonu, ubistvima, hapšenju stanovništva, zatvaranju, mučenju i silovanju od polovine juna do avgusta 1992. godine.

Tužiteljica Biuk je navela da su osumnjičeni odvodili i razdvajali zarobljenike, učestvovali u ubistvima, dok su Zdravko Kandić i Đurđić znali ili mogli znati šta rade njihovi podređeni, ali nisu poduzeli mjere da zaustave ili kazne počinioce ubistava i maltretiranja.

Zdravko Kandić se još sumnjiči, prema navodima Tužilaštva, da je u svojstvu pomoćnika načelnika štaba Nevesinjske brigade, nakon ispitivanja petorice ratnih zatvorenika, vojnim policajcima naredio da ih ubiju.

- Ubijeno je i prisilno nestalo oko 100 civila, muškaraca, žena i djece. Među ubijenim i nestalim je dvadesetero djece, a među njima desetero su djeca starosti od 15 dana do dvije-tri godine - kazala je Biuk.

Osumnjičene su po nalogu Tužilaštva BiH 16. decembra uhapsili službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA).