Također, putem video-linka sastanku su prisustvovali predstavnici ovih evropskih finansijskih institucija iz njihovih sjedišta, a koji su nadležni za projekte na prostoru Federacije BiH, entiteta u Bosni i Hercegovini.

Teme razgovora bile su mogućnosti na ubrzanju procedura i dinamike realizacije ključnih projekata na Koridoru Vc, ovog infrastrukturnog prioriteta od javnog interesa za Federaciju BiH i jednog od najvećih prioriteta Vlade Federacije BiH.

Istaknuto je da su EBRD i EIB značajni partneri na realizaciji projekta Koridora Vc, te da se kontinuiranim održavanjem sastanaka na tehničkom, ali i visokom nivou, s obzirom na kompleksnost procedura, kao i samog projekta, ova saradnja može intenzivirati s ciljem ubrzanja izgradnje svih dionica autoceste.

Direktorica EBRD-a za BiH Manuela Naessl istakla je posvećenost i opredijeljenost međunarodnih finansijskih partnera projektu Koridora Vc, kao i nastavku pružanju finansijske podrške izgradnji dionica autoceste.

Na današnjem sastanku u delegaciji Vlade FBiH bili su federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić i direktor JP Autoceste Federacije BiH Elmedin Voloder, saopćeno je iz Ureda za informisanje Vlade FBiH.