open-navfaktor-logo
search
Uoči derbija
Odvrni, skini, pa vrati: Sa sjeverne tribine stadiona Grbavica skinuto 1.500 stolica
Zbog mjera predostrožnosti i kako bi izbjegli njihovo čupanje i uništavanje, rukovodstvo FK Željezničar, odlučilo je skinuti stolice na dijelu sjeverne tribine stadiona Grbavica gdje će biti smješteni navijači gradskog rivala
29.08.2019. u 12:34
get url
text

Prvi ovosezonski derbi Željezničar i Sarajevo odigrat će u subotu na stadionu Grbavica. Početak susreta 7. kola između dva prvoplasirana tima BH Telecom Premijer lige Bosne i Hercegovine zakazan je za 20 sati.

Navijači Bordo kluba za subotnji duel dobili su 1573 ulaznice, koje mogu kupiti danas i sutra, dok karti za gostujući sektor neće biti u prodaji na dan utakmice.

Zbog mjera predostrožnosti i kako bi izbjegli njihovo čupanje i uništavanje, rukovodstvo FK Željezničar, odlučilo je skinuti stolice na dijelu sjeverne tribine stadiona Grbavica gdje će biti smješteni navijači gradskog rivala, koji je približan broju ulaznica za gostujuće navijače.

Nije ovo prvi put da se skidaju stolice u gostujućem sektoru na stadionu u Zvorničkoj 27, a identičan scenarij je viđen i na Olimpijskom stadionu "Asim Ferhatović Hase".

Iz FK Željezničar je Faktoru rečeno kako je ova odluka sasvim logična s obzirom da određeni broj stolica tokom derbija zna biti otkinut ili uništen, te da proces naplate štete uglavnom traje presporo.

Skidanje stolica iziskuje i vrijeme i radnu snagu, pa su na Grbavici još prije osam dana počeli skidati stolice, a dosta posla će biti i oko njihovog vraćanja na isto mjesto. Ipak, očito je rukovodstvu kluba s Grbavice isplativije skidati i vraćati negoli čekati naplatu eventualne štete, koja, kako rekoše iz Željezničara, ide presporo.

Iako su iz N/FSBiH proteklih godina redovno znali kažnjavati klubove zbog ponašanja navijača, a delegati uredno evidentirati nastalu štetu na stadionu i potom je adresirlii klubu čiji su navijači uništavali stadionsku imovinu, direktni učesnici u demoliranju stadiona uglavnom su prolazili nekažnjeno.

Naravno, nisu bh. klubovi jedini koji na ovaj način paze o svojoj imovini. Sličnih slučajeva bilo je i u susjedstvu, posebno u Srbiji. Ipak, u uređenim evropskim državama, ne skidaju stolice već se s vandalima mnogo efikasnije obračunavaju, što kod nas nije slučaj.

{$galerijaFotografija}

Grbavica stolice 29.08.2019
1 od 5
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.