open-navfaktor-logo
search
Namještanje utakmica
Oglasili se i iz NS FBiH: Nadležnim organima BiH pružit ćemo svaku vrstu pomoći
Pripadnici SIPA-e jutros su izvršili pretrese na više lokacija i uhapsili 12 osoba zbog organizovanog kriminala, u vezi sa primanjem dara i drugih oblika koristi i zloupotrebom položaja ili ovlasti
11.11.2019. u 16:46
get url
text

Nakon što su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) danas u okviru operative akcije "Var" uhapsili 12 osoba zbog organizovanog kriminala u vezi sa namještanjem fudbalskih utakmica u Prvoj ligi Federacije BiH, saopćenjem za javnost oglasili su se i iz Nogometnog saveza FBiH.

- Nogometni savez FBiH (NSFBiH) podržava sve aktivnosti državnih organa Bosne i Hercegovine na provedbi zakona u Bosni i Hercegovini, a svakako i kada je u pitanju odvijanje nogometnih natjecanja na svim nivoima. Iako ne raspolaže potpunim informacijama, NSFBiH će nadležnim organima BiH pružiti svaku vrstu pomoći i saradnje u rasvjetljavanju svih mogućih nepravilnosti. NSFBiH će poduzeti odgovarajuće mjere i radnje kako bi omogućio da se natjecanje u sezoni 2019/2020 nastavi i završi u sportsko-nogometnom ambijentu. Nakon upoznavanja sa konkretnim činjenicama, nadležni organi NSFBiH će pravovremeno donijeti relevantne odluke u skladu sa važećim propisima i informirati javnost - navodi se u saopćenju iz NSFBiH.

Podsjetimo, pripadnici SIPA-e jutros su izvršili pretrese na više lokacija i uhapsili 12 osoba zbog organizovanog kriminala, u vezi sa primanjem dara i drugih oblika koristi i zloupotrebom položaja ili ovlasti.

Kako smo ranije objavili, istragom koja se provodila više od godinu, između ostalih, obuhvaćeni su: član Komiteta za suđenje u Nogometnom savezu FBiH Anto Bilješko, sudija Prve lige FBiH Kenan Bajraktarević, sudija Prve lige FBiH Ilija Živković, Salem Prolić, sekretar za sudijska pitanja Fudbalskog saveza BiH, Irfan Durić, predsjednik Nogometnog saveza FBiH i član izvršnog odbora FSBiH, Fuad Zahirović, Haris Poprženović, Vladimir Dominković, Mirza Kazlagić, Marko Brezović, Mario Grgić, Anto Kobaš i drugi.

Iz SIPA-e je saopćeno da su prilikom pretresa otkriveni su i privremeno oduzeti mobilni telefoni i drugi predmeti koji mogu poslužiti kao dokaz u daljem krivičnom postupku.

Nakon hapšenja, saopćenjem za javnost oglasili su se i iz Fudbalskog saveza BiH, istaknuvši da je ovim radnjama fudbalu u BiH pričinjena nemjerljiva šteta.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.