open-navfaktor-logo
search
Saradnja institucija
Oglasilo se Tužilaštvo BiH nakon dolaska osumnjičenih terorista iz Sirije
Aktivnosti su rezultirale transferom više osoba, državljana BiH koji su učestvovali u sukobima na stranim ratištima u Siriji, a protiv kojih Tužilaštvo BiH provodi istrage zbog kaznenih djela 
19.12.2019. u 19:58
get url
text

Osumnjičene osobe koje su transportovane u BiH, pod istragom su zbog kaznenih djela organiziranja terorističke grupe, protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama i terorizam, kazao je Boris Grubešić, glasnogovornik Tužilaštva Bosne i Hercegovine, povodom dolaska bivših ISIL-ovaca u Bosnu i Hercegovinu u popodnevnim satima.

- Tužilaštvo BiH i nadležne institucije i agencije, provele su aktivnosti u skladu sa međunarodnim obavezama države Bosne i Hercegovine, posebno Rezolucijom Vijeća sigurnosti UN-a br. 2396 i drugim povezanim rezolucijama, te dodatnom protokolu Vijeća Evrope na Konvenciju o prevenciji terorizma, koju se Bosna i Hercegovina obavezala poštivati i provoditi na temelju članstva u Ujedinjenim narodima i Vijeću Europe, kao i članstva u Anti-terorističkoj koaliciji – navodi se iz Tužilaštva BiH.

Ističu da je u proteklim danima, Tužilaštvo BiH u saradnji sa Graničnom policijom BiH, Državnom agencijom za istrage i zaštitu BiH, Federalnom upravom policije, Ministarstvom sigurnosti BiH, Obavještajno-sigurnosnom agencijom BiH, MUP-om Kantona Sarajevo, u koordinaciji i saradnji sa Vladom Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadom Sjedinjenih Američkih Država u Sarajevu, provelo niz aktivnosti.

- Aktivnosti su rezultirale transferom više osoba, državljana BiH koji su učestvovali u sukobima na stranim ratištima u Siriji, a protiv kojih Tužilaštvo BiH provodi istrage zbog kaznenih djela organiziranje terorističke grupe i protuzakonito formiranje i pridruživanje stranim paravojnim ili parapolicijskim formacijama, te u vezi sa kaznenim djelom terorizam – navodi se u saopćenju Tužilaštva.

 Navode, također da je za nekim od ovih osoba raspisana međunarodna potjernica po naredbi Suda BiH, a nakon transporta u BiH.

- Tužilaštvo nastavlja sa njihovim kaznenim procesuiranjem u skladu sa zakonom. Tužilaštvo BiH iskazuje daljnju spremnost i posvećenost u provođenju aktivnosti u borbi protiv terorizma i zahvaljuje se na saradnji svim agencijama za provedbu zakona u BiH, a naročito Vladi Sjedinjenih Američkih Država i Ambasadi SAD-a u Sarajevu na iskazanoj podršvi i pomoći u realizaciji ovih aktivnosti – zaključuju.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.