Oko 800 izlagača iz 30 zemalja: Otvoren 20. Međunarodni sajam privrede - Mostar 2017.

Objavljeno: 04.04.17 u 12:28 Autor: A. B. Š.

Dvadeseti Međunarodni sajam privrede - Mostar 2017. danas je otvorio svoja vrata, a ove godine okuplja 800 izlagača iz 30 zemalja.

Otvorena vrata Mostarskog sajma  FOTO: FENA
Otvorena vrata Mostarskog sajma FOTO: FENA

Ovogodišnja zemlja partner je Republika Hrvatska, čiji je premijer Andrej Plenković otvorio petodnevnu privrednu manifestaciju. U prigodnom govoru istaknuo je kako evropski put garantuje prosperitetnu BiH te da će se on za taj put zalagati.

- Budite sigurni da imate prijatelje koji vas vole - kazao je Plenković, ističući kako mu je temeljna zadaća da BiH uhvati priključak za Evropskom unijom.

Prisutnima na otvaranju obratili su se direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, te predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić, koji je kazao da, iako su sajamske aktivnosti u regiji u krizi, Mostarski sajam iz godine u godinu napreduje.

- Mostar kao grad može biti ponosan na ovakvu manifestaciju. Mostar je središte cijele regije i jeste grad koji zaslužuje da bude jedan od ključnih simbola po svom kulturološkom i privrednom zajedništvu – kazao je Ivanić.

Svečanosti otvaranja prisustvovali su i drugi brojni državnici iz regije i svijeta, među ostalima, premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović te zamjenik ministra poljoprivrede Kine Qu Dongyu. Oni su, nakon otvorenja, zajedno najvišim državnim bh. zvaničnicima, obišli sajamski izložbeni prostor.

Mostarski sajam je sajam općeg tipa i na njemu se tradicionalno predstavljaju privredni subjekti iz gotovo svih grana privrede, među kojima prednjače poljoprivreda, gastronomija, turizam i uslužne djelatnosti, zatim elektroindustrija i IT sektor. Sastavni dio Mostarskog sajma su i njegove dvije tradicionalne podsajamske manifestacije: Sajam turizma na kojem se predstavljaju autohtona domaća vina i turistički potencijali te Sajam knjige i grafičke industrije.

Ono što Mostarski sajam posebno izdvaja od drugih sajmova u regiji su međunarodne konferencije, forumi i radionice. Između ostalog, planirano je održavanje dvodnevne konferencije Inicijative 16+1 "Jedan pojas – jedan put", na kojem će učestvovati predstavnici 16 zemalja jugoistočne Evrope i Kine, zatim konferencija "Komunikacijski sustavi" u okviru koje će biti predstavljena južna trasa koridora 5C, te okrugli stol o maslinarstvu u Hercegovini.

Mostarski sajam održava se u Slobodnoj zoni "Hercegovina", na više od 30.000 kvadratnih metara zatvorenog i otvorenog prostora.

VEZANI TEKST - Država nije svemoćna: Vučićeve crne slutnje o sudbini Agrokora