Fudbaleri Sarajeva osvojili su titulu jesenjge prvaka, a da prvi prođu kroz cilj bio im je dovoljan bod koji su osvojili kod fenjeraša Zvijezde 09.

Mnogo prašine diglo se oko penala iz kojeg je Sarajevo stiglo do boda, a prema tvrdnjama Muamera Burekovića, člana Komiteta za sudije i suđenje Nogometnog/Fudbalskog saveza Bosne i Hercegovine, sudija Zoran Grbić ispravno je postupio što je pokazao na bijelu tačku.

Bureković je gostujući na državnoj televiziji, u emisiji posvećenoj Premijer ligi BiH, objasnio da arbitar iz Prijedora nije pogriješio kada je u 77. minuti dosudio jedanaesterac kojeg je za konačnih 1:1 realizovao Mersudin Ahmetović.

- Bitno je istaći položaj sudije, koji je bio dobro postavljen. Jedan neoprezan start odbrambenog igrača i sudija je donio ispravnu odluku kada je dosudio kazneni udarac - objasnio je Bureković.

Oko sokolovo je komentarisalo i situaciju iz 47. minute kada je za 1:0 pogodio Ognjen Đelmić. Gosti su smatrali da je fudbaler Zvijezde bio u ofsajdu, dok je Bureković ocijenio da nedozvoljene pozicije nije bilo.

- Veoma teško je procinjeniti da li igrač u ofsajdu. Sudija je u dobroj poziciji. Moj i stav komiteta je da je donio ispravnu odluku što nije signalizirao ofsajd - objasnio je Bureković.

Također, konstatovao da je pomoćni sudija Bojan Maksimović pogriješio kada je podigao ofsajd napadaču domaćih prije vodećeg gola. U drugom dijelu gosti su tražili penal, ali arbitar iz Prijedora nije reagovao.

- Grbić je donio ispravnu odluku kada nije dosudio penal za Sarajevo - objasnio je Bureković situaciju prije izjednačenja.

Stručni konsultant kazao je kako je Frano Jelić pogriješio kada nije dosudio kazneni udarac za Zrinjski protiv Radnika pri rezultatu 0:0.