open-navfaktor-logo
search
Grand Slam
Okršaj legendi: Đoković spasio dvije meč lopte, pa osvojio peti Wimbledon
Novak Đoković odbranio je titulu na Wimbledonu nakon što je u ovogodišnjem finalu s 3:2 u setovima savladao legendarnog Rogera Federera
14.07.2019. u 20:09
get url
text

Novak Đoković odbranio je titulu na Wimbledonu nakon što je u ovogodišnjem finalu s 3:2 u setovima savladao legendarnog Rogera Federera.

Poslije tačno sat vremena igre prvi teniser svijeta i branilac titule Novak Đoković riješio je prvi set u svoju korist. Oba igrača na startu teniskog klasika suvereno su držala svoj servis. Tek jednu break priliku imao je Roger Federer u četvrtom gemu, no nije je uspio iskoristiti. Prvi set odlučen je u tie-breaku u kojem je Đoković bio bolji sa 7:5.

Da je spreman za sve osim za igračku penziju osmerostruki osvajač Wimbledona potvrdio je u drugom setu. Švicarac je za svega 25 minuta igri trijumfovao u drugom setu sa 6:1.

U trećem setu ponovo je viđen skoro identičan scenarij onom iz prvog seta. Federer je desetom gemu imao i jednu setu loptu, no Đoković ju je uspio spasiti i potom u tie-breaku slabili sa 7:4 za konačnih 7:6 i vodstvo od 2:1 u setovima.

Poslije uvodnih 2:2 u četvrtom setu, Federer je osvojio tri vezane igre od kojih je u dva oduzeo servis svom protivniku i poveo sa 5:2. Đoković je uzvratio rebreakom,a potom i smanjio na 5:4. Ipak, u desetom gemu Feder velikom rivalu nije prepustio nijedan poen i tako stigao do izjednačenja u setovima na 2:2 poslije dva sata i 59 minuta igre.

Đoković je u četvrtom gemu petog seta pri vodstvo od 2:1 imao tri break prilike, no Federer se uspio izvući iz ove nimalo lagane situacije i izjednačiti na 2:2.

Ono što prvom teniseru svijeta i braniocu naslova nije pošlo za rukom u četvrtom jeste u šestom gemu, kada je oduzeo servis Federeru i poveo sa 4:2. Ne bi Federer bio to što jeste da već u narednom gemu nije uzvratio Đoković, te iskoristio drugu break priliku i smanjio na 4:3.

Nakon što je Federer u 15. gemu "breaknuo" svog protivnika, imao je dvije meč lopte, no Đoković je i to uspio iščupati, a zatim i napraviti rebreak za 8:8. Već u narednom gemu bio je siguran na svoj servis za 9:8. 

U 23. gemu legendarni Švicarac imao je dvije prilike za break, ali je srbijanski teniser ponovo bio na visini zadatka. Nakon 12:12 uslijedio je tie-break u kojem se bolje snašao i na kraju slavio sa 7:3 za konačnih 3:2 u setovima poslije pet sati igre.

2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.