open-navfaktor-logo
search
Odlični uvjeti
Olimpijsku ljepoticu Bjelašnicu okupirali brojni posjetioci i skijaši
Staze i skijališta na olimpijskoj planini Bjelašnici od samog otvaranja zimske turističke sezone prepune su posjetilaca iz svih dijelova Bosne i Hercegovine, ali i iz zemalja regije, posebno iz Hrvatske i Srbije.
17.01.2021. u 12:53
get url
text
Veliki broj posjetitelja na Bjelašnici
Veliki broj posjetitelja na Bjelašnici

Tako je bilo i danas kada su u zimskoj idili ove bh. planine uživali brojni građani koji nisu krili oduševljenje cijelom ambijentom Bjelašnice, a posebno su bili zadovoljni skijaškim stazama koje su djelovale poput onih na najpoznatijim svjetskim skijalištima.

Dok su neki odlučili da se skijaju i bordaju na nekoliko staza koje nudi ova planina, drugi su izabrali da uživaju u sankanju.

Selma Čorović iz Sarajeva u razgovoru za AA kazala je kako bar jednom sedmično dođe na Bjelašnicu, obično vikendom.

- Ovdje mi je baš lijepo. Iako nisam baš neki iskusan skijaš ovdje se osjećam prelijepo. Uslovi su baš super i dosta je snijega napadalo - kazala je Čorović, dodajući kako je ovo odlična prilika da građani izađu na čist i svjež zrak.

{$galerijaFotografija}

Ističe da je vrlo zadovoljna brojnim sadržajima i uslugama koji se nude na ovoj bh. planini, dodajući da bi ipak voljela da ima više tzv. plavih staza, koje su manje zahtjevne i prilagođene skijašima početnicima.

- Voljela bih da ima još ovih plavih staza, jer sam nekako početnik. Voljela bih da ima neka staza malo teža, ali ne toliko teška. Nadam se da će u narednom periodu i to napraviti - rekla je Čorović.

Đuzida Rizvo iz Hadžića ističe kako je na Bjelašnici već pet dana i kako uživa u svakom trenutku zimske bajke koju nudi ovaj planina.

- Baš uživam. Svaki dan izađem po dva, tri puta, i noću smo tu. Djeca se skijaju, kćerka, zet, ja i dedo uživamo u šetnji - kazala je ova Sarajka, dodajući da je Bjelašnica zaista idealno mjesto za odmor i rekreaciju.

- Zato apelujem da se ide u planine, a to savjetuju i zbog pandemije. Mnogo je ljudi zaista, kako su odmori sada. Pogotovo uvečer, atmosfera je baš dobra, stvarno pravo uživanje, pogotovo za djecu, ali i za nas stariju generaciju koji smo skloni zarazi, a i doktori preporučuju izlazak na planinu - rekla je Rizvo.

U zimskoj idili koju nudi Bjelašnica, na kojoj je trenutni visina snijega skoro dva metra, posebno uživaju mladi i djeca, kojima ne smeta ni izrazito hladno vrijeme.

Jedna od njih je Nađa iz Sarajeva koja svaki vikend s porodicom dolazi na ovu bh. planinu.

- Super je. Svaki vikend smo ovdje. Skijamo se. Baš je lijepo - kazala je ova djevojčica, dodajući kako je već naučila dobro skijati.

- Ovdje mi je najljepše to što mogu doći sa prijateljima i ovdje uživamo zajedno. Lijepo se provodimo - rekla je Nađa.

Njena prijateljica Ema dodaje da se već tri dana zajedno skijaju i da uživaju na Bjelašnici. Njen sedmogodišnji brat Ajdin ističe da se također osjeća super, a najljepše mu je kada je na skijama.

- Ovo mi je prva godina da skijam. Prvi dan sam dvaput pao - dodaje ovaj mališan, ali napominje da je tako ipak naučio dobro skijati.

Skijaška sezona na Bjelašnici počela je 12. decembra i, kako su kazali iz Kantonalnog javnog preduzeća ZOI'84 - Olimpijski centar Sarajevo, na planini i skijalištama se provode potrebne epidemiološke mjere.

Prema podacima Kantonalnog javnog preduzeća ZOI'84, na Bjelašnici je svake sezone sve više posjetilaca, a trenutno su smještajni kapaciteti na ovoj bh. ljepotici popunjeni skoro do posljednjeg ležaja.

20210117_2_46407212_61650800.jpg
1 od 10
left-arrowright-arrow
2024 faktor. Sva prava zadržana. Zabranjeno preuzimanje bez dozvole izdavača.